Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Započeo 24. Međunarodni orguljski festival Organum Histriae

24. Međunarodni orguljski festival Organum Histriae započeo je 25. lipnja u pitoresknom Motovunu, nešto ranijeg datuma nego inače. Koncertom otvorenja najavljena je po prvi put dugačka sezona orgulja koja će trajati sve do sredine listopada kroz koju će festivalska pozornica pohoditi nekoliko istarskih lokacija.

U prepunoj crkvi Blažene Djevice Marije od Servita predstavila se jedna od najperspektivnijih hrvatskih orguljašica mlađe generacije, Josipa Leko. Koncertni program pod nazivom „Concerto per Callido“ sastojao se od djela iz pera talijanskih majstora 17. i 18. stoljeća, uz skladbe njemačkih skladatelja čija djela su inspirirana talijanskom tradicijom.

Koncert je započeo bogatim „ripienom“ u „Toccati  per il Deo Gratias“ G. B. Martinija na koju se nadovezala tematski i registracijski kontrastna „Canzona in C, FbWV 305“ J. J. Frobergera. Uslijedio je „Capriccio cromatico“ T. Merula koji je privukao pažnju zanimljivim kromatskim linijama koje je orguljašica dodatno naglasilac istančanim smislom za fraziranje.

Veliki utjecaj talijanske pjevnosti vidljiv je i u „Pastorelli in F, BWV 590“ najvećeg predstavnika njemačkog baroka J. S. Bacha koji je ovo četverostavačno djelo napisao za jednomanualni instrument, u maniri Callidovog, čiju je bogatu lepezu pokazala Leko maštovitim registracijama.

Kratak uklon u galantni stil bila je „Sonata in F“ G. B. Pergolesija kroz koju je Leko publici dočarala lakoću i nježnost svog dodira, dok je u idućem „plesnom“ bloku iskazala energičnost i temperament kroz „Baletto“ B. Storacea i „Estampie“ suvremenog skladatelja F. Danksagmüllera.

Koncert je zaokružen dvama Toccatama – „Toccata con lo scherzo del cuccó“ (B. Pasquini) i „Toccata settima“ (M. Rossi). Orguljašica je oduševila sve prisutne svojim filigrantskim artikulacijama, promišljenim odabirom registarskih boja i visokim tehničkim vještinama kojima je na poseban način dočarala imitaciju pjeva ptica. Također, svojim entuzijazmom, posvećenošću i bogatim iskustvom razbija stereotipe o orguljašima i dokazuje kako je povijesnim instrumentima itekako potrebna mlada energija.

Ovim koncertom još jednom stavljen je naglasak na skori povratak orgulja G. Callida iz 1797. u Župnu crkvu Sv. Stjepana gdje će instrument moći ostvariti svoj puni potencijal.

Koncert je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije te organizacijsku i logističku pomoć Turističke zajednice Općine Motovun na čelu s Davidom Matkovićem, Župe Sv. Stjepana i župnika vlč. Izidora Sekickog. Sponzor koncerta bila je tiskara „Antico“ iz Motovuna, umjetnik Jure Bralić.

E. Roce

Najave