Srijeda, 22 svibnja, 2024
Novosti

Započelo obilježavanje 50. obljetnice Župe sv. Pavla apostola

U četvrtak, 25. siječnja, o blagdanu Obraćenja sv. Pavla apostola istoimena župa u pulskom naselju Vidikovac obilježila je blagdan svog zaštitnika te 50. obljetnicu svoga postojanja. Misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan koji ove godine obilježava 20. godina biskupske službe. Misnim slavljem o blagdanu Obraćenja sv. Pavla u toj se crkvi ujedno tradicionalno zaključio molitveni hod po pulskim župnim crkvama kojim se u Puli obilježava Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana.

Na početku misnog slavlja dvoje župljana je predvoditelju uputilo prigodnu čestitku te mu je uručen dar. Biskup je na početku prigodne homilije podsjetio na same početke postojanja Župe sv. Pavla ap., koju je 1968. godine osnovao blagopokojni biskup dr. Dragutin Nežić, kada još nije postojala današnja župna crkva već su se vjernici okupljali u malenoj crkvici u Primorskoj ulici nedaleko Kupališta „Mornar“. Prisjetio se i provedenih zamjena crkvenih zemljišta kako bi se dobilo prostor za novu crkvu u tom novom dijelu grada koji se je tada počeo naglo širiti. Pedeset godina života jedne župe nije mnogo ako se usporedi sa drugim mnogo dugovječnijim, primjerice pulskom katedralom koja datira iz 4. stoljeća, no svakako je prigoda za osvrnuti se na učinjeno, poput orača koji se na kraju brazde osvrne unatrag pogledati kakva je brazda zaorana. Prigoda je to svakako i za uputiti zahvalu Bogu za sve dobro što se je u tih pola stoljeća u toj župi događalo. Podsjetio je potom na definiciju župe prema Katekizmu Katoličke Crkve. Istaknuo je kako su župe „klica i sredstvo stvaranja zajedništva, dom i škola zajedništva, mjesto okupljanja Božje obitelji oko Riječi i Euharistije“. Spomenuvši blagdan Obraćenja sv. Pavla predvoditelj je istaknuo potrebu da se trajno utvrđujemo u vjeri, te naveo primjer jedne estradne ličnosti koja je izjavila kako je pravi smisao života pronašla tek kada se posvetila duhovnoj glazbi te tako otkrila ljepotu stalnog kontakta s Bogom. Biskup je završio homiliju čestitavši župljanima i župniku, preč. Milanu Mužini, obljetnicu postojanja župe te istaknuo kako se ta misa služi za biskupa Nežića, mons. Marcela Krebela, dugogodišnjeg župnika te župe, te sve pokojne redovnice koje su svoj rad ugradile u tih pola stoljeća života župe.

Župnik i pulski dekan je na kraju zahvalio predvoditelju i koncelebrantima te svima ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli toj svečanosti. Podsjetio je kako se ta župna zajednica počela okupljati 4. rujna 1968. godine u Primorskoj ulici, u podrumu privatne kuće. Prvi župnik, u to vrijeme kada još nije bilo nikakve župne crkve, bio je pok. mons. Milivoj Barković. Tada su došle u tu župu na službu i časne sestre milosrdnice, te tako i one ove godine obilježavaju 50. godina djelovanja u toj župi. Drugi župnik bio je vlč. Lucijan Ferenčić. Nakon njega župu je preuzeo sadašnji župnik preč. Milan Mužina koji je tu službu vršio do 1981. kada župu preuzima tadašnji generalni vikar biskupije mons. Marcel Krebel koji ostao župnikom sve do smrti 2008. godine. Potom se u župu ponovo vraća preč. Mužina koji je i danas ondje župnik. Župna crkva posvećena je 1985. godine po rukama riječkog nadbiskupa i metropolite Josipa Pavlišića. Župna kuća se nalazi netom uz crkvu, a župa ima i nekoliko višenamjenskih dvorana. U sklopu pastoralnog centra nalazi se i Svećenički dom Betanija, gdje svoje umirovljeničke dane provode umirovljeni svećenici Porečke i Pulske biskupije. Na području župe postoji i filijalna crkva sv. Nikole biskupa u naselju Pješčana Uvala koja je posvećena 2001. godine. Župa sv. Pavla obuhvaća oko 14000 stanovnika, od čega 9000 vjernika.

Sestre milosrdnice imaju samostan jednu ulicu dalje od crkve, te ondje imaju kapelu Majke Dobroga Savjeta. Na području župe nalazi se Dom za starije i nemoćne osobe „Sv. Polikarp“ u kojem je kapela Milosrdnog Isusa, ondje djeluju sestre Milosrdnog Isusa, te Dom za starije i nemoćne osobe „Alfredo Štiglić“ gdje se nalazi kapela Majke Božje Lurdske. Na području župe nalazi se i Biskupijsko misijsko sjemenište „Redemptoris Mater“.

Župnik je između ostalog najavio i središnju proslavu koja će se održati o blagdanu sv. Petra i Pavla apostola. 

 

Najave