Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Započela trodnevnica uoči posvete crkve sv. Ivana Krstitelja

u srijedu, 21. lipnja 2017., večernjim misnim slavljem započela trodnevnica uoči posvete nove župne crkve sv. Ivana Krstitelja u Puli.

Trodnevnicu predvodi o. Nikola Šantek, magister novaka franjevaca konventualaca u Zagrebu.

Prvoga dana trodnevnice, o. Nikola je misno slavlje predvodio u suslavlju sa župnikom o. Đurom Hontićem i župnim vikarom o. Jeronimom Vujićem. Propovjednik je u prigodnoj homiliji pojasnio poruku dnevnog čitanja Evanđelja, iz Govora na gori, u kojem nas Isus želi poučiti pravilnom odnosu prema Bogu. O. Nikola je istaknuo kako nas Isusu poziva na činjenje duhovnih i tjelesnih djela milosrđa u skrovitosti, kakao ne bi upali u grijeh oholosti.  Osvrnuo se i na sveca dana, sv. Alojzija Gonzagu, koji je preminuo brinući se o gubavcima.

Svake večeri trodnevnice, nakon krunice i misnog slavlja, prikazuje se jedan prigodni dokumentarni film koji je temom ili redateljem povezan sa tom župom.

Prve večeri prikazan je film „Život s Gospom“ redatelja Edija Benčića, koji se veoma uspješno bavi dokumentarnim filmovima vjerske tematike, a župljanin je te župe. Danas,  drugoga dana trodnevnice misu će animirati članovi neokatekumenske zajednice koji se okupljaju u toj župi, a nakon mise biti će prikazan film „Fra Berard Barčić“, o životu najstarijeg franjevca na svijetu, koji je upravo u Puli, u Samostanu sv. Antuna Padovanskog, doživio 106. godina života.

Posljednjeg dana trodnevnice nakon mise bit će prikazan film „Kristu vjeran“, dokumentarni film o vlč. Atiliju Krajcaru. Film je priča o generaciji devetero braće i sestara, a središnji lik je vlč. Atilije koji priča o djetinjstvu i odrastanju, o svojem svećeničkom pozivu te o teškom vremenu za Crkvu sredinom prošlog stoljeća kada je i sam kao bogoslov tri godine robijao u Kazneno popravnom zavodu u Nišu i u zloglasnom zatvoru Stara Gradiška. Glavni motivi filma su pjesma, optimizam i vjera uz koju je obitelj prevladala sve nedaće. Autori filma su mladi novinari Ana i Marko Percan, nećaci vlč. Atilija, a župljani su  Župe sv. Ivana Krstitelja.

Prema riječima p. Đure Hontića, župnika Župe sv. Ivana Krstitelja, ovakvim izborom sadržaja  trodnevnice željelo se naglasiti pojam obitelji kao nit vodilju kroz trodnevnicu: obitelj u kojoj se živi kršćanski život, obitelj u kojoj se rađaju duhovna zvanja, obitelj iz koje dolaze budući mladi umjetnici, snimatelji, pisci, propovjednici, i sve ono što je potrebno da bi ljudski život na ovome svijetu bio ljepši, bolji i plemenitiji. Život u obitelji prihvaćanje je života prema nauku onoga kojega je sv. Ivan Krstitelj naviještao, Isusa Krista.

Župnu crkvu će posvetiti porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša, na blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja, u subotu 24. lipnja, tijekom misnog slavlja koje će započeti u 11 sati.

 

Najave