Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Miroslav Bulešić

Zahvala biskupa Kutleše izaslaniku Svetog Oca kard. Angelu Amatu

Sinovskom odanošću zahvaljujem Svetom Ocu Franji, kao i umirovljenom Papi Benediktu XVI. što je vlč. Miroslava Bulešića uzdigao na čast oltara i našem narodu podario još jednog novog blaženika. Uzoriti gospodine kardinale zahvalni smo i Vama, kao izaslaniku Svetoga Oca, što ste nam uzveličali ovo naše veliko slavlje i što ste nas ohrabrili ovim novim darom za našu mjesnu Crkvu.

ZAHVALA ZA BEATIFIKACIJU

U ovome milosnom trenutku za cijelu Crkvu u Hrvatskom narodu, a na poseban način za ovu biskupiju, hvalimo i slavimo neizmjernu dobrotu Trojedinoga Boga i zahvaljujemo Njegovoj Očinskoj providnosti za dar prvog beatificiranog svećenika Hrvata žrtve komunističkog režima.

Sinovskom odanošću zahvaljujem Svetom Ocu Franji, kao i umirovljenom Papi Benediktu XVI. što je vlč. Miroslava Bulešića uzdigao na čast oltara i našem narodu podario još jednog novog blaženika. Uzoriti gospodine kardinale zahvalni smo i Vama, kao izaslaniku Svetoga Oca, što ste nam uzveličali ovo naše veliko slavlje i što ste nas ohrabrili ovim novim darom za našu mjesnu Crkvu.

Eminenza Reverendissima desidero esprimere i sentimenti di gioia e di gratitudine che inondano i cuori dei fedeli della diocesi di Parenzo e Pola, e mio personale, per l’evento che abbiamo celebrato, la beatificazione del Rev.do Miroslav Bulešić. Siamo perciò vivamente e filialmente riconoscenti al Santo Padre, perché è stato il tramite primo di questa grazia per noi. Ringrazio, anche a Lei, Eminenza Reverendissima, signor Cardinale Prefetto, per esser venuto di persona a proclamare Beato il Rev.do Miroslav.

Bratski pozdrav i zahvalnost kardinalu, nadbiskupima i biskupima kako onima iz Hrvatske tako i onima iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kuvajta.

Draga braćo svećenici hvala vam što ste se odazvali u tako velikom broju i što ste u don Miroslavu prepoznali svoj uzor. Hvala i vama dragi vjernici što ste ispunili ovu Arenu, simbol mučeništva prve Crkve.

Svakako našu zahvalu upućujem biskupima u miru mons. Antonu Bogetiću koji je odlučio ponovno nastaviti proces beatifikacije, te na poseban način mons. Ivanu Milovanu, koji je sa svojim suradnicima obavio sve ono što je bilo potrebno kako bi moglo doći do ove beatifikacije.

Također, zahvaljujem svima koji su neumorno radili tijekom biskupijskoga i rimskoga dijela postupka, posebno postulatoru mons. Juri Bogdanu, vicepostulatoru mons. Vjekoslavu Milovanu i piscu pozicije mons. Fabijanu Veraji, kao i svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji beatifikacije i njezinome slavlju: biskupijskom zboru sastavljenom iz raznih župa, organizacijskom odboru, redarima, policiji, gradskim službama, od srca hvala za sav rad, trud, požrtvovnost i velikodušnost.

U ime cijele biskupije pozdravljam predstavnike civilne vlasti. Na poseban način želim se zahvaliti županijskoj, gradskim i općinskim vlastima u Istarskoj županiji, a napose županu Valteru Flegi i gradonačelniku Pule Borisu Miletiću, bez čije bi svesrdne pomoći bilo vrlo teško organizirati ovaj događaj.

U ovom svečanom trenutku naša Crkva u Hrvata ne prisjeća se samo laniškog događaja, krvave krizme, nego s očima vjere gleda u onu snagu duha koja je u punini zablistala, kako u herojskom svećeničkom služenju vlč. Miroslava Bulešića, tako i u činu njegova predanja do kraja, te da se tim primjerom nadahne i ohrabri za življenje i svjedočenje vjere. Njegova veličana je sadržana u riječima koje je uputio svojim progoniteljima: „A moja osveta je oprost!“

Molimo da nam Bog po zagovoru Miroslava Bulešića udjeli novih revnih pastira, a u svima nama osnaži ljubav prema Bogu i Kristovoj Crkvi. Sve vas, braćo i sestre, povjeravam zaštiti Presvete Djevice Marije, Majke Crkve i Kraljice mučenika.

Najave