Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Za župni blagdan Župa sv. Nikole dobila relikviju bl. Miroslava Bulešića

Župa sv. Nikole biskupa u Pazinu blagdan svog nebeskog zaštitnika proslavila je svečanim večernjim misnim slavljem koje je, u petak, 6. prosinca 2019.  predvodio mons. Sergije Jelenić, kancelar biskupije uz koncelebraciju više svećenika.

Župa je tom prigodom dobila relikvije bl. Miroslava Bulešića, koje su zajedno s relikvijama sv. Liberata smještene u adekvatnu novu vitrinu, te će prigodno biti izložene za javno štovanje.

Župnik domaćin, pazinski dekan preč. Mladen Matika je na početku pozdravio sve koji su došli podijeliti radost župskog blagdana. „Neka nam ovo euharistijsko slavlje, po zagovoru sv. Nikole, svima pomogne da novom snagom prionemo uz Isusa koji je neiscrpni i jednini izvor naše životne snage“, istaknuo je uvodno preč. Matika.

Misu je glazbeno animirao i osobito uzveličao pazinski Mješoviti pjevački zbor Roženice pod ravnanjem dirigentice Ines Kovačić Drndić uz sudjelovanje mladog tenora Luke Krulčića.

Mons. Jelenić je u prigodnoj homiliji promišljajući o životu sv. Nikole biskupa istaknuo da su mu na brizi bili siromasi, pomagao je svima kojima je pomoć bila potrebna. Nikola je, želeći u svemu nasljedovati Krista, sve što je posjedovao žrtvovao za dobro drugih. Osvrnuvši se na blagdanska čitanja istaknuo je kako smo kao kršćani dužni brinuti o spasenju posebno onih koji su se udaljili od Boga. Ne može nam biti svejedno, dužni smo, kako kaže prorok, urazumiti one koji su zabludjeli duhom, ponajprije svojim životnim primjerom i molitvom, zaključio je propovjednik.

Prije završnog misnog blagoslova, nakon zahvale domaćeg župnika svima koji su doprinijeli ljepoti slavlja, mons. Jelenić je blagoslovio prostor iza glavnog oltara i adekvatnu izložbenu vitrinu u kojoj će biti trajno smještene relikvije bl. Miroslava Bulešića i sv. Liberata, a uskoro i drugih Božjih Ugodnika. Relikvije će biti izložene za javno štovanje o svetkovinama i prigodom sakramenata vjenčanja i krštenja, te će ih vjernici moći štovati u ophodu iza glavnoga oltara. Relikviju sv. Liberata pazinska župa posjeduje od davnina, a tradicionalno ga se časti posljednje nedjelje u travnju. Relikvija je izložena u originalnom povijesnom platnenom relivkijaru (naslovna fotografija). (np/Tiskovni ured PPB)

 

 

Najave