Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Vrsar: Proslava sv. Martina

U Vrsaru je dan sv. Martina proslavljen svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio mons. prof. dr. Juraj Kolarić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, poznati teolog, povjesničar i ekumenist, prebendar Prvostolnog kaptola zagrebačkog, dugogodišnji profesor na KBF-u. Koncelebrirali su vlč. Ivica Butković, p. Drago Marić i župnik domaćin vlč. mr. Lino Zohil.

Vlč. Zohil je na početku pozdravio sve okupljene žitelje vrsara i goste, a napose vjeroučenike iz vrsarske osnovne škole koji su, u pratnji svojih učitelja i profesora organizirano došli prisustvovati blagdanskom misnom slavlju. Misi je nazočio predsjednik Gradskog vijeća Franko Matukina te drugi predstavnici civilnih vlasti.

Propovjednik je u poticajnoj homiliji istaknuo pojedine aspekte okolnosti i modusa vivendi sv. Martina, naglasivši kako bi nam njegove vrline, na poseban način njegova ljubav za bližnjega, što je zorno pokazano davanjem pola plašta siromahu, trebale biti uzor u našim nastojanjima življenja u duhu kršćanstva. Propovjednik je pojasnio i pojedine uzuse koji seu narodu vezuju uz taj blagdan, kao što je blagoslov mladoga vina, istaknuvši kako je to bilo povezano sa završetkom ubiranja ljetine i drugim aspektima života ruralne sredine.

Poruka blagdana sv. Martina je ljubav, naglasio je jednostavno propovjednik, bit je znati izaći iz sebe i pronaći se u drugome, prestati biti ja i postati mi. Ako u postupanju prema bližnjemu budemo slijedili tog velikog božjeg ugodnika i mi ćemo jednog dana čuti poziv ‘uđi u radost gospodara svoga’, zaključio je propovjednik.

Na kraju se prigodnim zahvalama okupljenima obratio vlč. Zohil, čestitavši ujedno prof. Kolariću njegov zlatomisnički jubilej kojeg je proslavio ovog ljeta.  Vlč. Zohil je na kraju predstavio samo dio prebogatog životopisa prof. Kolarića.

Misno slavlje pjevanjem su naizmjence pratili župni zbor te mali zbor iz osnovne škole kojeg vodi Debora Cukola Zeneral.

Druženje je nastavljeno ispred crkve uz prigodno osvježenje.

Najave