Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Vlč. Ante Močibob proslavio 50. godina svećeništva

U nedjelju, 11. listopada 2015. vlč. Ante Močibob proslavio je svoj zlatomisnički jubilej, 50. godina svećeništva. Svečano koncelebrirano misno slavlje zlatomisnik je u svojoj rodnoj župi Karojba predvodio u koncelebraciji sa kancelarom biskupije preč. Sergijem Jelenićem i mjesnim župnikom vlč. Rudijem Koracom.

Slavljenik se je na početku prigodne homilije prisjetio nekih zgoda iz bogoslovskih dana i početka svoje svećeničke službe, a u nastavku se osvrnuo na razne aktualnosti u Crkvi, stavivši naglasak, uz ostalo, u kontekstu nadolazeće Godine milosrđa, na različito viđenje Božjeg milosrđa u vrijeme njegovog djetinjstva i danas.  Homiliju je slavljenik završio drevnom molitvom bretonskih ribara: „Bože, pomozi mi. Moja je lađa tako malena, a more tako veliko.“

Plaketu u ime biskupije slavljeniku je predao kancelar preč. Sergije Jelenić, uputivši mu riječi zahvale za pedeset godina svećeničkog služenja. Uslijedio je prigodni govor i dar u ime rodne župe.

Na kraju se slavljeniku kao župnik domaćin, ali i kao kolega obratio vlč. Rudi Koraca koji je ujedno izrekao i slavljenikov kratki curiculum vitae.

Vlč. Ante Močibob rođen je 14. 6. 1937. godine u Karojbi gdje je pohađao i osnovnu školu. Nakon gimnazije u Pazinu bogosloviju je pohađao u Pazinu, Zagrebu i Rimu gdje je i zaređen za svećenika 10. 10. 1965. godine. Po povratku iz Rima bio je župni vikar u Porečkoj župi od 1966. do 1968., a zatim župnik vikar u pulskoj katedralnoj župi. U rujnu 1971. premješten je u župu sv. Agneze u Medulin, od kuda je do 1989. upravljao i župom Pomer. 2006. i 2007., za bolesti tadašnjeg župnika mons. Graha upravljao je i župama Ližnjan i Šišan.

Od stranih jezika aktivno se služi njemačkim, francuskim i talijanskim. Bio je više godina urednik vjerskog informativnog lista Ladonja, a još je uvijek urednik Kalendara Istarska Danica.

Slavljenik se je na kraju uz zahvale rodbini i župljanima Karojbe napose zahvalio Ivici Šuranu s kojim, kako je rekao već više godina uspješno surađuje na ažuriranju župne Internet stranice župe Medulin. U tom kontekstu treba spomenuti da je, slijedom te suradnje, vlč. Ante Močibob prvi zlatomisnik Porečke i Pulske biskupije, a vjerojatno i nešto šire, čija je zlatna misa bila prenošena streamingom on line na župnoj stranici medulinske župe.

Najave