Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Vjeroučitelji Riječke metropolije u pohodu bl. Bulešiću

Vjeroučitelji Riječke nadbiskupije, Gospićko-senjske biskupije, Krčke biskupije te Porečke i Pulske biskupije okupili su se na redovitom godišnjem susretu u subotu, 22. lipnja u Svetvinčentu. Po redovnoj rotaciji ove je godine domaćin bio Katehetski ured Porečke i Pulske biskupije. Predstojnik katehetskog se je tom prigodom ujedno oprostio od istarskih vjeroučitelja jer odstupa s mjesta predstojnika zbog odlaska u misije u Ekvador.

Susret je započeo okupljanjem u župnoj dvorani. Po dolasku u crkvu, nakon kraćeg pozdrava mjesnog župnika vlč. Darka Zgrablića, sudionici susreta, njih 40ak, pogledali su kratki dokumentarni film o bl. Miroslavu Bulešiću. Nakon filma vlč. Zgrablić je održao izlaganje u kojem je istaknuo temeljnu važnost autentičnosti u životu vjernika, kako bi ono što ispovijedamo bilo potvrđeno načinom života, jer, istaknuo je, svjedočanstvo se najduže pamti. Učenici će možda zaboraviti ime svoga vjeroučitelja, ali zasigurno neće zaboraviti ako ste svojim životom svjedočili ono što ste predavali, Kristov nauk, rekao je predavač. Blaženi Miroslav nikada nije zaboravio čiji je i u Isusovo je ime bio spreman dati i život. Takvih nam vjernika i svećenika treba. Napomenuo je da je blaženik u toj istoj crkvi ležao u prostraciji za đakonsko i za svećeničko ređenje te je podsjetio na njegovo mladomisničko geslo „Dođi Kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja“. Naše je sijati dobro, bez očekivanja da ćemo vidjeti plodove, ali dobro koje je posijano nikada nije izgubljeno, istaknuo je vlč. Zgrablić, naglasivši da blaženik nije mogao znati da će njegova vjerodostojnost 7 desetljeća kasnije okupljati i poticati ljude na molitvu, on je to činio iz jednostavne i čvrste vjernosti Kristu. I u svemu što činimo neka nam uvijek ohrabrenje bude saznanje da ne govorimo u svoje ime te da je iz nas cijela vojska mučenika i Božjih ugodnika koji nas zagovaraju i štite, zaključio je župnik.

Uslijedilo je misno slavlje u koncelebraciji 6 svećenika, a predslavio je preč. Luka Pranjić. On je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je put svetosti dopustiti da se u našoj ljudskoj slabosti Krist proslavi. Trebamo biti svjesni da sve što možemo nije po našim silama nego milošću Božjom. Pojasnio je nadalje razliku heroja i mučenika, heroji su velikani koji pokazuju što je čovjek sposoban učiniti svojim silama, a sveci nam pokazuju što je Bog kadar učiniti u životu slaboga i grešnog čovjeka. Bitno je shvatiti da Bog slabe i griješene krijepi kako bi mogli biti svjedoci njegove ljubavi. Sveci nisu superiorni, oni nisu heroji, oni su samo dopustili da Bog unese promjenu u njihov život. Bl. Miroslav je živio kratak, ali posve ispunjen život, živio je u trenutku, s punim povjerenjem u Božju providnost. Citirajući dnevno čitanje o providnosti propovjednik je napomenuo da često tjeskoba i zabrinutost porobljavaju i paraliziraju čovjeka, a Kristove riječi uvijek donose oslobođenje. „Tražite najprije Božje kraljevstvo“, citirao je vlč. Pranjić, blaženi je Miroslav pravilno posložio listu prioriteta. Poziv na promatranje ‘ljiljana poljskih’ nije poziv na neodgovornost, to je samo pojašnjenje da se svako biće može posvema i najbolje ostvariti po Božjoj logici. Nad našom prošlošću se proteglo Božje milosrđe, nad našom sadašnjošću neka se očituje Božja vjernost a nad našom budućnošću neka se proteže Božja providnost, lijepo je zaključio preč. Pranjić citirajući sv. Padre Pija.

Nakon mise izmoljene su Litanije bl. Bulešiću, upriličeno je čašćenje relikvija, te su svi okupljeni prošli u ophodu iza oltara gdje se nalaze reverenda, jastuk i komad žbuke s krvlju blaženika.

Sudionici susreta su potom otišli razgledati poznate Beramske freske u crkvi Majke Božje na Škriljinah, o kojima im je govorio Josip Šiklić, ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, a susret su završili zajedničkim objedom u Pazinskom Kolegiju. (G. Krizman)

  

    

Najave