Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Vjernici Porečkog dekanata hodočastili putovima Miroslava Bulešića

Na osamdesetsedmi rođendan sl. Božjega Miroslava Bulešića u nedjelju 13. svibnja 2007. vjernici Poreča, Žbandaja, Višnjana, Baderne, Vižinade i Briga hodočastili su njegovim stopama. Hodočasnici Višnjana, Briga i Baderne najprije su posjetili Svetvinčenat, gdje ih je dočekao župnik Ljubomir Bilić, te su posjetili donedavni grob sl. Božjeg na groblju, zatim memorijalnu zbirku koju je protumačio prof. Marino Baldini, jedan od sudionika prvog postava, a vrhunac susreta bio je u župnoj crkvi gdje se sad nalaze zemni ostaci don Miroslava.

Pjesmom i molitvom vjernici su molili zagovor sl. Božjeg da ih hrabri u njihovu životu, a napose su molili za ovogodišnje krizmanike čiji je don Miro na svoj način zaštitnik te za nova duhovna zvanja. U popodnevnim satima svi hodočasnici okupili su se u Lanišću, gdje su posjetili župnu kuću u kojoj je 24. kolovoza 1947. Bulešić ubijen. Tragovi tog zločina vidljivi su i danas na žbuki u župnom uredu.

Susret je započeo molitvom krunice te misnim slavljem koje je predvodio Ivica Butković, župnik iz Višnjana u koncelebraciji četiri svećenika. Na kraju misnog slavlja mons. Marijan Bartolić u kratkim crtama predstavio je Miroslava Bulešića te napose istaknuo njegovu spremnost na mučeništvo ako ga Bog učini dostojnim. Vlč. Ilija Jakovljević zahvalio se svima što su izdvojili svoje vrijeme i što su svi mogli biti dionici toga slavlja. Napose se zahvalio vlč. Antunu Merliću, donedavnom župniku Lanišća, na gostoprimstvu.

Najave