Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Uskrs

Obrede Velike subote i svečano misno slavlje na dan Uskrsa, zajedno sa svećenicima grada Poreča, predvodio je porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan u Eufrazijevoj bazilici u Poreču.

Na početku misnog slavlja na Uskrs, biskup Milovan poželio je svim vjernicima, domaćim i stranim, da im Uskrs bude sretan i sunčan izvana i iznutra te da im donese svjetla, mira i nove snage u duši i srcu.

U homiliji je naglasio da mi znamo što je i kakva je naša zemaljska situacije; živimo u ovom materijalnom svijetu, nadohvat osjetila: vida, sluha, opipa, okusa, rađanja,rasta, rada, boli… i ako bismo ostali u okviru ovog zemaljskog, što nam daju naša osjetila, za nas ne bi bilo prave budućnosti. Treba otvoriti nove mogućnosti, a put prema njima svojim uskrsnućem je otvorio Isus Krist.

Po vjeri u Isusa Krista uskrslog otvoreni su novi uvjeti života i postavljena je prava ljestvica vrijednosti. Ne da preziremo zemlju, prirodu, tijelo, sve je to dar Božji, ali ne zaustaviti se na tome kao da je to vječno i jedino vrijedno, cilj svih naših napora i ulaganja života – istaknuo je biskup.

Pozvavši vjernika da se život ulaže u nešto što je doista nepropadljivo, vječno, kako kaže sv. Pavao: “Tražite što je gore!” Ali, s druge strane: biti s Bogom već ovdje na zemlji na jedan skriven način, po živoj vjeri to je kršćanski smisao života i postojanja. Uskrs je dar, iako je “tajna vjere”. Uskrs je ipak u vjeri: punina radosti, nada, snaga za napore… sigurnost mučenika, koju je iskusio naš Sluga Božji Miroslav Bulešić čiju šezdesetu obljetnicu mučeništva slavimo.

Uskrs 2007.

Najave