Subota, 25 svibnja, 2024
Hodočašća

Učka – održano 2. istarsko planinarsko hodočašće

Potaknuta sličnim događajima u Alpama i na ostalim planinama Hrvatske, skupina istarskih planinara Vladimir Rojnić, Darko Kalac i Milivoj Topić, u suradnji s Franjevačkim samostanom iz Pazina, u subotu 23. rujna 2017. godine organizirala je po drugi puta planinarsko hodočašće i Sv. Misu na Brgudu (Učka). Odazvalo se 45 planinara i ljubitelja prirode iz svih krajeva Istre, najviše iz Pule i Pazina, zatim iz Buzeta, Labina, Štinjana, Mošćeničke Drage, Tinjana, Novigrada, Buja, te iz obližnje Šušnjevice. Duhovnu asistenciju pružio je Fra Josip Vlašić, uz mogućnost ispovijedi u hodu tijekom cijelog hodočašća.

Ovakvi susreti često su inspirirani životom Sv. Franje Asiškoga, velikog ljubitelja prirode, koja mu je najčešće bila mjesto molitve i duhovnog susreta s Bogom. Stoga je u Maloj Učki prije polaska izrečena Franjina “Pjesma stvorova”. Hodočastilo se Istarskim planinarskim putom do napuštenog sela Podmaj i potom bijelom cestom do lovačke kuće “Zemaljski raj” na prijevoju Bodaj. Uz cestu je pase krdo konja s brojnom ljupkom ždrebadi, a pogled često skreće na Boljunsko polje iza kojeg izranja bijeli zvonik crkve Sv. Jelene u zaselku Brdo. U lovačkoj kući, njezin vlasnik gospodin Josip Mohović dočekuje hodočasnike s pićem i kolačima. Po kratkom predahu, na razglednoj visoravni pod vrhom Brgud 907 m, ispod kipa Majke Božje slavi se Sv. Misa. Kip je devedesetih godina prošlog stoljeća postavio gospodin Mohović, kao zahvalu za svoja uspješna desetljeća kvarnerskog ribarenja i poduzetništva. Ove godine Sv. Misu slavi Fra Josip Vlašić, uz naglasak u propovijedi na našu (ljudsku) vrijednost u Božjim očima. Zahvalni za prirodne ljepote koje ih okružuju, planinari u tišini mole i za devetoro poginulih drugova u 140 godina dugoj povijesti planinarstva u Istri. Sve se to odvija u polu oblačnom ambijentu prvoga dana jeseni, uz pokoje zvonce iz obližnje udoline u kojoj pase stado ovaca.

Nakon mise uslijedio je ručak i kratko druženje u dvorištu lovačke kuće “Zemaljski raj”, nakon čega se hodočasnici opraštaju od gostoljubivog domaćina. Povratak je po Istarskom planinarskom putu preko visoravni Balin, zatim pastirskom stazom preko Petehovog Brega, te konačno planinarskim putom koji iz Mošćeničke Drage vodi natrag do Male Učke. Sveukupno, prohodana je kružna tura od dvanaest kilometara po južnom grebenu Učke. Na visoravni Balin poneki planinar po prvi puta zadivljeno promatra impozantni Vojak i Suhi vrh, obližnji Perun i obrise Cresa u daljini. U Maloj Učki hodočasnici izmjenjuju utiske i nevoljko se opraštaju, s nadom u ponovni susret dogodine i željama za staložen hod na planinskim strminama i čvrste klinove na ferratama. (Tekst: Vladimir Rojnić, Slike: Darko Kalac)

Najave