Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

U Žminju svečano proslavljena svetkovina Tijelova

Euharistija – hrana za život svijeta

Nakon svečanog misnog slavlja održana je tradicionalna Tijelovska procesija ulicama grada sa zaustavljanjima i Tijelovskim blagoslovom na četiri oltara koji se upriličuju na mjestima nekadašnjih gradskih vrata prema četiri strane svijeta.

U župi sv. Mihovila arkanđela u Žminju svečano je, i ove godine, proslavljena svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove euharistijskim slavljem i tijelovskom procesijom ulicama Žminja. Slavlje je predvodio župnik vlč. Jordan Rovis, a brojne je okupljene vjernike u homiliji pozvao da si u ovom slavlju dara euharistije posvijeste svoje kršćansko dostojanstvo. Tumačeći blagdanska čitanja istaknuo je, između ostaloga, kako kršćani koji primaju sv. Tijelo imaju više snage biti pozitivni graditelji mira, sloge i jedinstva.

Nakon svečanog misnog slavlja okupljeno mnoštvo vjernika krenulo je u tradicionalnu Tijelovsku procesija ulicama grada, tijekom koje se baldahin sa svećenikom zaustavlja zbog  Tijelovskog blagoslova na četiri oltara koji se upriličuju na mjestima nekadašnjih gradskih vrata prema četiri strane svijeta.  Ta su mjesta, nekada, dok su se sprovodne mise održavale u župnoj crkvi, a pokojnika se na kolicima pješice pratilo iz okolnih sela služila kao počivala, mjesta gdje bi povorka stala na putu do crkve. Osim toga, posebnost je žminjske tijelovske procesije kao i u još rijetkim sredinama ovih prostora, ukrašavanje kućnih pragova i prozora cvijećem te bijelim ukrasnim prekrivačima koji se čuvaju samo za tu prigodu, što nalazi svoje korjene u povijesnoj tradiciji simboličnog čašćenja prolaska  Presvetog najboljim što su nekada obitelji posjedovale.

Žminjske obitelji, posebno žminjske domaćice to čine s izuzetnom ljubavlju i ponosom jer su to geste koje imaju daleko dublji značaj od ornamentalnog, izraz je to duboke vjere, ali i još jedan značajni izričaj pripadnosti kulturi koja svoje korijene ovdje gradi na vjekovnoj tradiciji. Procesija je završena blagoslovom pri oltaru ispred župne crkve.

Foto

Tradicija Tijelovske procesije u Žminju, sa svim svojim posebnostima, sačuvana je u ovom malom gradiću u srcu Krasne zemlje kroz sva teška i politički kontroverzna vremena, kada se je, silom prilika, kao i u drugim mjestima održavala nedjelju nakon samog blagdana. Ta se tradicija nikada se nije ugasila zahvaljujući snazi vjere koja je duboko utkana u srž nutrine žitelja ovog područja, kao dio tradicije, ali nadasve kao dio života ljudi ovoga kraja, gdje „tradicionalni vjernički život“ kao i u mnogim drugim sredinama odiše živom vjerom što pojmu „tradicionalnog vjernika“ i danas, u moru suvremenih duhovnih pokreta, vraća sjaj koji proizlazi iz snage kojom je ta vjera pronijeta i kroz najmračnije povijesne epohe.

N.P. i G.K.

Najave