Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

U Umagu proslavljen blagdan sv. Peregrina

U utorak, 23. svibnja 2023. Župa sv. Peregrina u Umagu proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Matija Koren, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog u Rovinju te župnik Župe sv. Antuna u Rovinjskom koncelebraciji s domaćim župnikom dr. Josipom Grpcem, te više svećenika okolnih župa.

U prigodnoj homiliji fra Koren je pozvao vjernike na promišljanje o mučeništvu sv. Peregrina u ozračju skore svetkovine Duhova.

Vjera Istre počiva na tolikim kapelicama, crkvama, na našim mučenicima sve do naših dana. Tako je ova mjesna Crkva svjedok djelovanja Duha Svetoga, kojim je kao i njemu mnoge slične, bio prožet i mučenik sv. Peregrin. I mi smo se okupili da u vremenu koje je pred nama budemo dionici Duha Svetoga u svakoj kušnji na ovoj zemlji, naglasio je propovjednik, te posvijestio kako smo već činom krštenja prožeti smo duhom Božjim postali djelom Crkve koju danas treba svjedočiti i izvan njezinih zidova.“

„Razmišljamo ovih dana o prvoj Crkvi: učenici koji su ostali u strahu nakon uskrsnuća, bili su bez Isusa, ali pod dojmom Njegove smrti na križu i Njegova ukopa. Pomišljaju da nemaju više što čekati, jer od ovoga časa njihova je budućnost bila tako neizvjesna. Oni su svu svoju nadu i sigurnost stavljali na Isusa, a sada su se gotovo raspršili: neki odlaze, dvojica učenika otišla su u Emaus, Tome nema među njima. Što oni još rade zajedno kad Isusa nema?“, upitao je fra Koren, te nastavio „Isus ih je vezao uz sebe. Bili su snažno usmjereni prema Njegovoj osobi, ali međusobno nisu osjećali puno ljubavi jedan za drugoga. Kao što je to i s nama. Odjednom se pojavljuje Isus. Najprije ih smiruje, ispunjava ih mirom, to čini već samom svojom pojavom, jer gdje je Isus tu je i mir. Dovoljno je da kaže ‘ja sam’, ili ‘ne bojte se’“. Posebno je ukazao na Isusov jednostavan i jedinstven pozdrav koji postaje pozdrav Njegove zajednice, osobito kad se ona sastaje na liturgijskim sastancima. „Mir vama! Koliko je taj mir  potreban i danas, nama i našoj domovini, čitavom svijetu. Upravo zato možemo osjetiti kako je Isus svojim učenicima šaljući ih u svijet, govori ‘sada je na vama red’. Isus je Očev poslanik, a mi smo Isusovi poslanici. Isus je u potpunosti ispunio volju Očevu, tako isto trebamo i mi činiti jer smo na to pozvani snagom Isusova povjerenja. Isus sada ozbiljno računa na sve nas“ posvijestio je fra Koren, te u tom duhu nastavio „dakako, ovakvi kakvi jesno, ne možemo puno učiniti. Međutim Isus daje svima koji ga slijede darove što ih je prorok navijestio. Crkva nas uči da budemo poslanici Božji, da se znademo predati za drugoga i to postaje mjerilo našega života. Koliko smo osjetljivi za potrebe drugoga, koliko smo spremni predati se za drugoga“.

„Sveci nam reći da je Crkva u svim vremenima, pa tako i danas svjedok djelovanja Duha Svetoga kojim je uz mnoge slične bio prožet sv. Peregrin.  Neka naš zaštitnik, kao kršćanski svjedok vjere, pokazuje put na koji smo pozvani, slijediti ga u Duhu Svetom“, rekao je na kraju homilije fra Koren.

Nakon popričesne molitve, župnik Grbac je osobito zahvalio članovima Talijanske zajednice koji su i ove godine uz proslavu blagdana sv. Peregrina organizirali prigodni programe s djecom. Naglasio je važnost činjenice da djeca od malena nauče važnost održavanja tradicije slavljenja sveca zaštitnika, jer su oni ti koji će tu tradiciju prenijeti budućim naraštajima. Župnik je za tu večer najavio i koncert klapske pjesme Klape Cambi u Kazališnoj dvorani “Antonio Coslovich”kojeg je Grad Umag darovao svojim sugrađanima upravo za prigodu proslave sv. Peregrina.

Po završetku mise, vjernici su se zadržali na zajedničkom agape na trgu ispred crkve.

Blagdanu je prethodila dvodnevna duhovna obnova koju je predvodio vlč. mr. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli.

G. Krizman

Najave