Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

U Radinima 90. godišnjica posvete crkve Gospe Lurdske

Svečanu misno slavlje u Radinima, u nedjelju, 21. srpnja 2019.,  povodom 90.-te obljetnice posvećenja crkve Gospe Lursdske, u zajedništvu s mjesnim te župnikom Brtonigle, Nove Vasi i Lovrečice Željkom   Rajčićem predvodio je otac dominikanac iz Padove Emanuele Guerrini.

Propovjednik je podsjetio okupljene vjernike na ljubav i zajedništvo koje su dijelili vjernici otprije stotinjak godina kada je zaživjela ideja o ovom domu BDM koju se ovdje slavi. Sve prisutne je pozvao da u svim kušnjama i teškoćama ne posustanu u svojoj vjeri i nastave sa svim  predanjem živjeti po Riječi Božjoj i Gospinu zagovoru. Tradicionalnom procesijom s kipom i zastavom Gospe Lurdske, u molitvi i pjesmom članova župnog zbora iz Brtonigle kroz naselje iskazano je štovanje Gospi Lurdskoj u jubilarnoj godini posvećenja crkve.  

  U prigodi ovog jubileja podsjetimo ukratko o nastanku crkve u Radinima. Davne  se 1922. godine mještanki Marini Pirovich jedne noći u snu ukazala Blažena Djevica Marija te svoju želju povjerila djevojci iz Radina – da se u tom naselju izgradi crkva Gospe Lurdske. Ona je prenijela to tadašnjem župniku Francescu Chieregu iz Brtonigle koji nije imao razumijevanja za takvo što. Marina nije odustajala od te zamisli, bila je ustrajna u svojoj nakani koju je novi župnik Roberto Galletti sa zadovoljstvom prihvatio i pozdravio. U tome je imala potporu od svih stanovnika tog kraja. Za gradnju crkve zemlju je darovao Giorgio Radin, a iz obližnjeg kamenoloma obitelji Radin koristio se materijal za to sakralno zdanje. Po usmenoj predaji je nepoznati pulski arhitekt projektirao crkvu i njenu unutrašnjost po uzoru na lurdsko svetište. Izuzetnim zalaganjem mještana radovi na gradnji crkve su privedeni kraju u proljeće 1929. i crkva je posvećena 21. srpnja te godine. Od tada je mjesni puk sve vrijeme, punih devedeset godina, duhovnu okrjepu pronalazio uz kip Bogorodice koji krasi oltarsku špilju i cjelovitost unutrašnjosti crkve. Posebno se u Radinima na svečan način slavi dan posvećenja crkve kao i blagdan pučke zaštitnice Gospe Lurdske 11. veljače kad se 1858. vidjelici Bernardici ukazala Blažena Djevica Marija u Lurdu.

Tako su Radini kroz devedeset prošlih godina bili i postali hodočasničko odredište brojnog vjerničkog puka ovog kraja. Gostoljubivi mještani Radina i okolnih naselja otvorena srca sve vrijeme dočekuju one koji sa svom predanošću štuju njihovu zaštitnicu Gospu Lurdsku.

Gostoljubivi domaćini uz marljive domaćice koje su pripremile više vrsta kolača pobrinuli su se za okrjepu sviju vjernika koji su slavili svoju pučku zaštitniku Gospu Lurdsku i za ovu veliku obljetnicu. (txt i foto: M. Gavran)

 

Najave