Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

U Puli započelo 10. Biblijsko bdjenje

U nedjelju, 21. svibnja 2017., u pulskoj crkvi sv. Franje Asiškog, svečanom svetom misom započelo je jubilarno deseto Biblijsko bdjenje ususret blagdanu Duhova. I ove će godine oko 250 čitača i čitačica proglašavati Božju riječ, svatko pola sata, tijekom pet dana i noći, te će se Sveto Pismo tako čitati „od korica do korica“.

Neki čitači sudjeluju po prvi puta, a mnogi su redoviti sudionici već više godina. Kao i prethodnih godina, u čitanje Biblije uključeni su vjernici iz svih pulskih župa, mnogi od njih ujedno su uključeni u razne pokrete, zajednice  i  molitvene skupine u krilu Crkve. Ovo duhovno događanje ima i ekumenski značaj, jer u njemu od početka svake godine sudjeluju i pojedini pripadnici Srpske Pravoslavne Crkve i Makedonske Pravoslavne Crkve.

Nedjeljno misno slavlje početka čitanja Sveetoga Pisma predvodio je gvardijan Samostana sv. Franje o. Đuro Vuradin, a glazbeno je animirala skupina „Pjevači sv. Franje“. Večernju nedjeljnu misu  predvodio je o. Nikica Batista, iz istog samostana, a za glazbu se pobrinula Grupa „Oton“. Sljedećih dana Biblijskoga bdjenja sveta misa u crkvi Sv. Franje slavi se svakoga dana u 19 sati. U ponedjeljak, 22. svibnja, misu je predslavio o. Bernardin Filinić iz pulske župe sv. Ivana Krstitelja, a u utorak će predslaviti duhovnik pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ vlč. Josip Kolega, dok će pjevanje predvoditi skupina bogoslova tog Sjemeništa. U srijedu svetu misu predslavi vlč. Joško Listeš, župnik pulske župe Krista Spasitelja, a pjevanje predvodi zbor župe Gospe od mora. U četvrtak, na blagdan Uzašašća Gospodinova, misu će predslaviti biskup u miru mons. Ivan Milovan, glazbeno sudjeluje Grupa „Oton“. Bdjenje završava u petak, 26. svibnja, svečaim misnim slavljem u 19 sati, a predslavitelj je  p. Rozo Palić, župnik Svetišta sv. Josipa u Trstu i utemeljitelj Bratstva Trojedine Ljubavi, a glazbeno će animirati slavljenički tim „Gorući plam“, također iz Trsta.

Ovo jedinstveno iskustvo proglašavanja Božje riječi cijeloga Svetoga pisma poniklo je u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici 2001. godine i odande se prenosi u druge sredine u Hrvatskoj i šire. Inicijator tog događanja u Puli, Ivan Dino Bedrina, kao jednu od vrijednosti tog programa ističe kako se u njegovoj realizaciji bolje upoznavaju i povezuju angažirani katolički laici iz osam pulskih župa te postaju svjesniji svoje uloge i svojih mogućnosti kršćanskoga svjedočenja na razini grada. Čitači u zapisima svojih svjedočanstava izražavaju duboku radost  koja se događa u srcu čovjeka kada s vjerom čita Božju riječ: on se tada susreće s Gospodinom. Čitači pritom u svom iskustvu iskazuju stav i osjećaje zahvaljivanja i  slavljenja Boga, impresionirani su ljepotom, snagom i dubinom Božje riječi. Ona je živa i ima snagu mijenjati nas i naše živote … Bilo je dosta slučajeva gdje čitači u svojim svjedočanstvima iznose kako su u ulomku koji su čitali dobili odgovor na neko njihovo konkretno pitanje, situaciju ili problem u tom trenutku života. Osobito je zanimljivo vidjeti kako su i djeca otvorena Božjoj riječi i s radošću je čitaju, a iznimno su dojmljivi i  primjeri kada, u tom sakralnom prostoru crkve i oltara, Sveto Pismo zajedno obiteljski čitaju roditelji s djecom. Sve su to vrijednosti ovoga iskustva čašćenja Božje riječi, istaknuo je Bedrina.

Prilog u Vijestima iz života Crkve, HKR, 22. 05. 2017.

{mp3}170522vzc-cut{/mp3}

Najave