Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

U Pazinskom kolegiju održana Vjeronaučna olimpijada

U konkurenciji osnovnih škola najbolji su bili učenici Osnovne škole Vladimir Gortan iz Žminja, a od srednjih škola na prvo mjesto se plasirala ekipa Gimnazije Pula.

 Drugi vatikanski koncil bio je „update“, ‘posadašnjenje’ vjekovne tradicije Crkve, pojasnio je biskup, obraćajući se prigodom otvorenja natjecanja okupljenim učenicima, koristeći izraz blizak rječniku sadašnjih generacija.

Vjeronaučna olimpijada za Porečku i Pulsku biskupiju, odnosno Istarsku županiju, održana je u četvrtak, 19. veljače 2015. godine u Pazinskom kolegiju. Iz 8 osnovnih i 4 srednje škole, 48 učenika natjecalo se u znanju o ovogodišnjoj temi „II. vatikanski koncil“.

Natjecanje je započelo uvodnim pozdravom domaćina, ravnatelja Pazinskog kolegija preč. Alejandra Castilla Jimeneza koji je uz  pozdrav okupljenima ujedno čestitao i svim natjecateljima na trudu uloženom u savladavanju opsežne građe za natjecanje. U svijetu, kako ga je papa Franjo nedavno definirao, globalizirane ravnodušnosti, imati pred sobom pedesetak mladih koji su marljivo radili na usvajanju građe o II. vatikanskom koncilu, a i mnogo više je onih koji su se pripremali za školska natjecanja,  znak je boljeg, obećavajućeg sutra, naglasio je ravnatelj.

Kao uvod u temu natjecanja prikazan je kratki isječak iz filma o životu svetog pape Ivana XXIII. u trenutcima kada je odlučivao sazvati II. vatikanski koncil.

Natjecanje je svečano otvorio ordinarij mons. Dražen Kutleša, a nazočili su predstojnik dijecezanskog Katehetskog ureda mons. Vilim Grbac i kancelar biskupije Sergije Jelenić.

Nakon prigodnih glazbeno-meditativnih momenata koje su upriličili učenici Kolegija skupu se obratio biskup mons. Dražen Kutleša. Biskup je u svome obraćanju podsjetio na geslo olimpijskih igara „Važno je sudjelovati“, nije najvažnije pobijediti, a vi ste svi došli ovdje prije svega pokazati plodove svog rada, učenja o zadanoj temi, rekao je biskup. Spominjući sekvencu iz filma biskup je naglasio kako II. vatikanski koncil nije htio definirati neke nove dogme, nije htio ulaziti  u stvari koje su raspravljane na prethodnim koncilima, već je htio ono što je životno, živu Crkvu približiti svakome čovjeku. U tadašnjem svijetu utilitarizma, relativizma i pragmatizma kada je sve češće zastupana ideja da Istine nema, Crkva je željela podsjetiti, potvrditi da uvijek vrhovna Istina jest Bog, Isus Krist, odnosno htjela je ljude usmjeriti prema transcendentnoj dimenziji vjere. Sve je to tada trebalo argumentirati, ali sukladno sveopćem razvoju koji se odvijao, trebalo je u Crkvu dovesti „svježi zrak“, provesti, kako se tada govorilo „aggiornamento“, ‘posadašnjenje’ postojećeg, ono što mi danas živimo.

Praktične informacije i napomene o odvijanju natjecanja dala je povjerenica za Vjeronaučnu olimpijadu u Porečkoj i Pulskoj biskupiji i članica Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka vjeroučiteljica Nela Peteh.

U kategoriji srednjih škola najbolji su bili učenici Gimnazije Pula: Matea Karlović, Josipa Karlović, Julijana Mašović i Ana Antolović, pod vodstvom mentora Kazimira Berljavca. Drugoplasirani su bili učenici  Srednje škole „Mate Balote“  iz Poreča. Treći su bili domaćini iz Pazinskog kolegija klasične gimnazije, te četvrti učenici iz Gimnazije i strukovne škole „Jurja Dobrile“ iz Pazina.

U kategoriji osnovnih škola najuspješniji su bili učenici iz žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana pod vodstvom mentorice Karmele Lazarić: Ena Paus, Nikolina Otočan, Luka Gjurić i Vedrana Rudan.

Slijedili su učenici iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Područne škole Lupoglav, te trećeplasirani su bili učenici iz Osnovne škole Poreč. Sudjelovale su i slijedeće osnovne škole: OŠ Vladimira Nazora Pazin, Područna škola  Karojba, OŠ Petra Studenca Kanfanar, OŠ Jure Filipovića Barban, OŠ Tone Peruško Pula Te OŠ Marije i Line Umag.

Natjecateljski dan je završio proglašenjem pobjednika te podjelom prigodnih darova koje je osigurao Biskupski ordinarijat. Ovogodišnji vjeronaučni olimpijci dobili su nedavno objavljenu monografiju o porečkoj Eufrazijani. Organizacija, koordinacija te pravilno i uspješno odvijanje ovogodišnje vjeronaučne olimpijade u Porečkoj i Pulskoj biskupiji zasluga su Županijskog povjerenstva na čelu s ravnateljem Kolegija.  


vj-olimpijada-2015vj-olimpijada-2015

Najave