Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

U Barbanu proslavljen blagdan Gospe Karmelske

U župi sv. Nikole Barban ove godine je posebno svečano proslavljen blagdan Majke Božje od Karmela – Gospe Karmelske. Prva misa je održana u subotu 15.07.2023. u večernjim satima, na vidikovcu Križica nedaleko sela Orihi. Na uzvisini nadmorske visine 330 metara je 1999. godine postavljen petmetarski križ, kojega je blagoslovio tadašnji Porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Na tom mjestu je 2008. godine postavljena i manja kapelica posvećena Gospi Karmelskoj. Od tada se svake godine sredinom srpnja na platou vidikovca održava misa. Ovogodišnjoj svetoj misi je nazočio veći broj vjernika iz okolnih mjesta.

Na sam blagdan Majke Božje od Karmela, 16.07.2023. misa je slavljena u istoimenoj crkvi, koja se nalazi na raskrsnici cesta iz pravca Žminja i Vodnjana, na samom ulazu u Barban. Crkva je izgrađena u 14.st. od lijepo klesanog kamena, te je posvećena istog dana kao i crkve sv. Jakova i sv. Antuna koje se nalaze unutar gradskih zidina Barbana. Ova crkva, u narodu poznata i kao Majka Božja od oranice je u svojoj povijesti nekoliko puta renovirana. Prvi puta 1863. i pred nekoliko godina kada joj je zamijenjena kompletna krovna konstrukcija i obnovljena unutrašnjost. Svetkovina Gospe Karmelske uvedena je povodom ukazanja Majke Božje poglavaru reda karmelićana sv. Šimunu Stocku u 13.st. u Engleskoj, te se slavi do današnjih dana. Nekada se u Barbanu organizirala i svečana procesija koja je polazila od župne crkve sv. Nikole do crkve Majke Božje od Karmela, gdje se potom slavila sveta misa.

Oba ovogodišnja misna slavlja predvodio je barbanski župnik dr.sc. Bernard Jurjević, a svojim pjevanjem uveličao župni zbor kojim ravna maestro Dean Visintin. Na misama se okupio velik broj župljana. Pogotovo se to vidjelo u Barbanu, gdje je crkvica Majke Božje od Karmela bila naprosto premala za sve okupljene vjernike koji su nazočili misi. Nakon održanih misa okupljen puk se nastavio družiti uz međusobni razgovor i prigodnu okrijepu.

Napisala i fotografije: Nevia Kožljan

Najave