Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Svetkovina Svih svetih na pulskom Gradskom groblju

Na najvećem groblju na području Porečke i Pulske biskupije, na pulskom Gradskom groblju Monte Ghiro, središnje svečano misno slavlje o svetkovini Svih svetih predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. Koncelebrirao je pulski dekan preč. Milan Mužina te desetak svećenika iz pulskih gradskih župa i iz Svećeničkog doma Betanija.

Misa je održana pored središnjeg križa na novom dijelu groblja, a ove je godine sudjelovalo oko tisuću osoba. Pulske gradske župe se iz godine u godinu izmjenjuju u organizaciji misa na groblju na svetkovinu Svih svetih i Dušnog dana, pa su tako ove godine pjevači, čitači i svi koji su doprinijeli u organizaciji bili iz pulske Župe sv. Pavla.

Na početku homilije, pojašnjavajući smisao svetkovine Svih svetih i Dušnoga dana biskup Ivan Milovan podsjetio je, kako u Vjerovanju molimo „vjerujem u općinstvo svetih“, a to „općinstvo svetih znači povezanost, zajedništvo nas koji smo putujuća Crkva na zemlji, sa slavnom Crkvom na nebu i trpećom Crkvom duša u čistilištu.“

Nadalje je naglasio, kako današnja svetkovina želi posvijestiti nama kršćanima da smo po krštenju posvećeni i da smo pozvani na svetost, tj. na što savršeniju ljubav prema Bogu i bližnjemu i to svatko u sklopu svoga poziva i svakidašnjega života.

Osvrćući se na prvo misno čitanje iz Poslanice sv. Ivana, naglasio je, kako je Bog svima nama na svoj način uputio riječi “ja te volim”, i to kad je u svome Sinu darovao svoju veliku Ljubav omogućivši nam, da se zovemo i budemo njegova djeca. „Te tri riječi koje je Bog izgovorio u Isusu Kristu ostale su do danas velika nada nama kršćanima.“ Govoreći pak o misnom evanđelju, propovjednik je ukazao na osam Isusovih riječi, osam blaženstava koja predstavljaju način kako mi kršćani postajemo dionici Božjega svijeta.

„Prema Isusu, potrebno je najprije biti siromašan duhom, srcem, tj. biti u duhovnom stanju pred Bogom onih koji su daleko od očaja, ali i daleko od oholosti koja se ogleda u ekonomskoj, političkoj ili vojnoj snazi. Njegova blaženstva: ‘blaženi milosrdni, krotki, čisti srcem, gladni i žedni pravednosti’ uvjeravaju nas da doista postoji Božji svijet, te da po Božjoj dobroti, vjeri i mirotvornoj ljubavi možemo u njega ući. A sveci koje danas častimo, bilo da su službeno proglašeni, ili nepregledno mnoštvo nepoznatih i neproglašenih svetaca koji su sada također u slavi Božjoj svi su nam oni veliki primjer, nadahnuće i zagovornici na našem životnom putu“, rekao je propovjednik i nastavio „danas, na svetkovinu Svih svetih mislimo upravo na te nepoznate i neproglašene svece, a tu su svi oni neupadljivi i zaboravljeni ljudi, možda i članovi naših obitelji , naših župa i sredina koji su savjesno obavljali svoj posao i dužnosti, često podnosili nepravde, pokorom i trpljenjem zadovoljili za svoje grijehe i svjedočili veliku požrtvovnost: majke, očevi, vrsni radnici svake struke, ljudi svih zanimanja. Svi oni pripadaju mnoštvu svetih, njima je posvećen ovaj blagdan. Crkva poziva sve ljude da ih se sjete, da im se zahvale i preporuče, jer to je prvi smisao posjeta grobovima. I oni su hodali ovom zemljom, prolazili kroz muke i probleme života, ali su živjeli svoje opredjeljenje za Boga i čovjeka, iz dana u dan, u zgodno i nezgodno vrijeme često i na herojski način i nisu odustajali unatoč mukama, poteškoćama i progonima. Dobro su čuli i prakticirali Isusove riječi ‘hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom’“.

Vraćajući misao na današnju svetkovinu i sutrašnji Dušni dan, biskup je rekao „ovih, prvih dana studenoga kao da bolje shvaćamo da smo mi na zemlji samo putnici, samo prolaznici, i da se ne isplati izgubiti i glavu i dušu za onim što ćemo na koncu ionako sve ostaviti. Pozvani smo još sada dok traje naš zemaljski hod, poput svetih usvajati Isusov način života kako bismo nakon smrti mogli ući s Njim u puninu života“. U tom duhu je pozvao vjernike “obnovimo se ovih dana u vjeri, kako naša pokojna braća i sestre nisu smrću nestali. Objava u Isusu Kristu da je Božja ljubav jača i od smrti, omogućuju našim pokojnima da i oni budu dionici Isusove pobjede nad smrću. Sjećajući se ovih dana sa zahvalnošću i pijetetom naših dragih, znamo da smo s njima povezani u općinstvu svetih, i u istini duhovnih dobara. Obnovimo se u svijesti da smo po krštenju posvećeni, i pozvani da budemo sveti, uz Božju pomoć i našu suradnju s njim imamo sigurnu nadu stići do konačnoga cilja života. Svete častimo i njihovu se zagovoru utječimo, za naše pokojne molimo i u njihove se molitve također preporučujemo“ riječi su kojima je zaključio homiliju.

Na Dušni Dan, 2. studenog misu na pulskom gradskom groblju također u 15 sati, predvodit će vlč. Joel Catary, župnik Župe Krista Spasitelja.

G. Krizman

Najave