Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

„Sveti Mikula u Barbanu“

U Župi sv. Nikole u Barbanu, na istoku Istarskog poluotoka, svetkovina sveca zaštitnika proslavljena višednevnim programom, svečano i u duhu darivanja. U subotu, 2. prosinca, započelo je slavljenje župne svetkovine svetom misom koju je predvodio župnik, vlč. dr. sc. Bernard Jurjević, uz animiranje župnog zbora i maestra Deana Visintina, potom je slijedio blagoslov jaslica u crkvi i adventskog vijenaca ispred župne crkve. Toga je dana upriličeno darivanje, sveti Nikole je razveselio najmlađe. Nakon svete mise uslijedilo je humanitarno druženje u župnoj dvorani.

U srijedu, 6. prosinca, u jutarnjim satima, nakon prva tri školska sata, sva su djeca iz mjesne osnovne škole sudjelovala na svetoj misi  koju je predvodio župnik. Po završetku mise djeca iz Osnovne škole izvela su prigodni program, a svoj okupljenoj djeci podijeljeni su prigodni darovi.  Svetu misu animirao je školski zbor s učiteljicom glazbene kulture Sanjom Knezović Tomišić. i vjeroučiteljicom Arankom Praiz.

Svečano večernje misno slavlje predvodio je preč. mr. Ilija Jakovljević, dekan Vodnjanskog dekanata i župnik Fažane, uz koncelebraciju svećenika Vodnjanskog dekanata.

On je u prigodnoj homiliji naglasio da bi izbor sveca zaštitnika trebao označavati duhovni identitet onih koji ga biraju. „Vaši preci su izabrali sv. Nikolu. Razlog može biti dvostruk, ali nikako da jedan isključuje drugi. Prvi, da su imali potrebu da im sv. Nikola isprosi od Gospodina potrebne milosti i obdari stanovnike ove župe određenim duhovnim i materijalnim kvalitetama. Drugi, da i sami oni slijede primjer sv. Nikole u činjenju dobra prema onima koji se nalaze na marginama društva.“

„Svatko od nas je pozvan da unese u živote jednih drugih ponajprije svjetlo vjere i nade. Mi danas imamo dosta materijalnog, ali smo siromašni duhom, odnosno nedostatak vjere u svakodnevnom životu nam donosi otuđenje i vječno nezadovoljstvo. Kad promatram istarske ferske koji prikazuju sv. Nikolu obično je to darivanje zlatnika djevojkama da bi imale preduvjet za udaju – za nastavak života. Pitam se što bi to sv. Nikola trebao u „baciti“ u moj duhovni život da budem sretniji i zadovoljniji. „Sv. Nikola cijelog je života shvaćao da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavi činio čudesa i zbog nje je proglašen svetim.“ Nikolina čudesa su plod vjere i ljubavi. Potrebno je da našu vjeru prati i konkretni život, naše djelovanje. Mi trebamo biti vjernici svugdje, ne samo u crkvi; već i školi, politici, na poslu…“

Zbog ljubavi prema čovjeku postao je svetac svega svijeta.

„Zaštitnik djece, pomoraca, ribara i svakog čovjeka. Draga djeco, vi danas očekujete poklone i mnogi ste ih dobili. To je dobro. Imam jedno pitanje za svakog od nas: jeste li vi kome danas bili sv. Nikola? Jeste li vi djeco napisali pismo zahvale: svojim roditeljima, nonićima i tako njih obdarili svojom zahvalnošću? Još stignete napisati nešto, nacrtati i staviti roditeljima na krevet, na kuhinjski stol ili poslati poruku baki i djedu. Budite nekom danas sv. Nikola na način da ga razveselite“, potaknuo je propovjednik.

Preč. Jakovljević se je potom osvrnuo na ulomak evanđelja gdje Isus umnaža kruh i ribu. „Koje li divne slike uz današnji blagdan i nama vjernicima. Isus je imao malo kruha i ribe, a veliko mnoštvo i na kraju je još ostalo. Isus je umnožio kruh i ribe ne samo zato što je Bog, nego i zato što mu je stalo do ljudi. I mi možemo činiti čudesa ako nam je stalo do ljudi. Bog će uvijek pronaći načina kako da drugome pomognemo ako mi to želimo i hoćemo. Isus se svakodnevno daje nama i uvijek nas iznova hrani svojim sv. sakramentima, a posebno euharistijom. I mi smo pozvani da hranimo jedni druge onim vječnim, božanskim što nam je svima Bog usadio u našu dušu a to je ljubav. Samo onaj tko zna dijeliti: ljubiti, praštati, biti milosrdan; taj će primiti stostruko. Znati podijeliti i ono malo što imaš čovjeka čini sretnim. Najsretniji smo kad znamo drugog ljubiti i ne tražiti da nam bude uzvraćeno, kad znamo drugom oprostiti bez da tražimo oproštenje, kad znamo biti blagi i milosrdni i na svaku nepravdu uzvratiti ljubavlju. Neće nas učiniti ni velikim ni sretnim čežnja za većim i boljim nego da znamo imati srce koje ljubi.“

Propovjednik je nastavio, u svojstvu vicepostulatora u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića, otkrivši što je bl. Miroslav rekao uz blagdan sv. Nikole 1945. godine: „Što čini svetim? Ljubav!- Bog i čovjek se sretnu na putu ljubavi, te se grle ova dva srca, koja se traže.“ Ako se pitamo gdje susresti Boga, evo nam odgovora: na putu ljubavi. Nastavlja bl. Miroslav: „Vjera ga takvim učinila. Ljubav ga jakim i požrtvovnim otvorila: ljubav do Boga i bližnjega… Odbacimo li vjeru propada i ljubav, nastaje mržnja, nepoštenje, svađa, ubojstva, pakao na svijetu.“ Vidimo važnost vjere kako bi mogli ljubiti i imati ljubav. Zato smo došli na ovu sv. misu. Da učvrstimo svoju vjeru kako bismo mogli ljubiti. Ljubav koja je prožeta vjerom ne hlapi, nju ne može ništa ovozemaljsko uništiti i onesposobiti. Nema tog zemaljskog čina koji može uništiti ljubav koja je prožeta vjerom. Ljudi čija je ljubav prožeta vjerom ne znaju mrziti ili činiti zlo.

Također se prisjetio kada je bl. Miro predvodio misno slavlje u toj crkvi. „Na blagdan Gospe Karmelske 1946. godine sv. misu ovdje je predvodio bl. Miroslav Bulešić i rekao ove riječi: „Mi moramo sebe promatrati u tom planu Božjemu: Stvoreni od Boga… za Boga. Moramo ići dakle k Bogu. Moramo rasti, krijepiti se u tom božanskom životu.“ Neka i ovo današnje slavlje upravo bude to: krijepljenje u božanskom životu. Učvršćivanje vlastite vjere kako bi mogli imati ljubavi jedni za druge i kako bi mi kršćani bili prepoznati po ljubavi. Neka sv. Nikola zagovara svakog od nas i neka nam bude uzor kako da i mi imamo ljubavi za svoje bližnje, posebno za one koji se nalaza na marginama društva: bolesne, nemoćne, odbačene, siromašne“, riječi su kojima je preč. Jakovljević zaključio homiliji.

Misu je glazbeno animirao župni zbor pod ravnanjem Deana Visintina. Nakon mise svi okupljeni počašćeni su prigodnim domjenkom u prostoru župne kuće.

Prethodno, u subotu, 2. prosinca, u Barbanu je u organizaciji Župe sv. Nikole održan humanitarni koncert na kojem se sakupljalo za potrebe Caritasa.

G. Krizman

Najave