Srijeda, 22 svibnja, 2024
HodočašćaNovosti

Svećenici Sisačke biskupije hodočastili Putovima bl. Miroslava Bulešića

Svećenici Sisačke biskupije i djelatnici Biskupijskog ordinarijata, predvođeni biskupom Vladom Košićem, hodočastili su u utorak 17. listopada 2023. Putovima bl. Miroslava Bulešića.

Hodočašće je održano u Godine duhovne i materijalne obnove u Sisačkoj biskupiji te 10. obljetnice proglašenja blaženim Miroslava Bulešića.

Pratitelj hodočasnika bio je vicepostulator kauze vlč. Ilija Jakovljević koji je osim o blaženiku govorio i o okolnostima u kojima su u vrijeme mučeništva živjeli svećenici i vjernici u Istri, kao i o istarskom tlu uopće, koje je natopljeno krvlju od prvih mučenika i sv. Maura kroz cijelu povijest sve do poratnih godina Drugoga svjetskog rata. Upoznao je sve i s današnjom Porečkom i Pulskom biskupijom te širenjem štovanja bl. Bulešića u čemu je posebno istaknuo i pohvalio župe Sisačke biskupije.

Prva postaja hodočašća bilo je Lanišće, mjesto mučeništva bl. Miroslava, gdje ih je kao domaćin dočekao župnik vlč. Josip Mašina. Hodočasnicima je približio povijesni i društveni kontekst vremena kada se odvila „krvava krizma“ te im osim župne crkve sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, pokazao i prikazao, sadržaj spomen-zbirke koja se nalazi u župnoj kući, mjestu mučeništva.

Sljedeća postaja bio je Svetvničenat i župna crkva Navještenja Marijina u kojoj se u oltaru nalaze kosti bl. Miroslava. U toj je crkvi primio sveti red i slavio mladu misu. Misno slavlje za hodočasnike predvodio je porečki i pulski biskup Ivan Štironja u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, umirovljenim porečkim i pulskim biskupom Ivanom Milovanom, domaćim župnikom vlč. Darkom Zgrablićem i svećenicima hodočasnicima.

U homiliji je biskup Štironja rekao da je tijekom cijele povijesti spasenja Bog slao proroke da pomognu narodu Božjem prepoznati i izvršiti volju njegovu. „Preko proroka Bog je komunicirao sa svojim narodom, tješio ga, savjetovao, snažio i potvrđivao svoja obećanja. Tako sve do danas Bog šalje proroke koje nalazi, poziva i postavlja u svojoj Crkvi, a neke i posebno proslavlja. Zahvalni smo Bogu što među proslavljenim prorocima novije povijesti Crkve u Hrvata imamo više ljudi što su se potvrdili autentičnima kršćanskim životom“, rekao je. Posebno je istaknuo bl. Alojzija Stepinaca i bl. Miroslava Bulešića koje je nazvao blaženicima čiste savjesti, praštanja i povjerenja.

Na kraju je predslavitelj okupljene blagoslovio relikvijom istarskog blaženika, a nakon mise su svi u ophodu prošli iza oltara gdje se čuva njegova okrvavljena reverenda, te jastuk i komad zidne žbuke s njegovom krvlju.

Nakon mise hodočasnici su se uputili u Fažanu, a hodočašće je završeno u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu gdje su uz stručno vodstvo razgledali zbirku relikvija i muzej sakralne umjetnosti.

(Txt i foto: Sisačka biskupija)

Najave