Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Novosti

Sv. Nikola proslavljen u Pješčanoj Uvali

U crkvi sv. Nikole biskupa, filijalnoj crkvi pulske Župe sv. Pavla ap., u naselju Pješčana Uvala nedaleko Pule, blagdan naslovnika crkve proslavljen je svečanim misnim slavljem pod predsjedanjem vlč. Josipa Kolege, duhovnika u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater. Uvodne riječi dobrodošlice na početku je uputio župnik Župe sv. Pavla koju upravlja tom filijalnom crkvom, pulski dekan preč. Milan Mužina.  

U homiliji je vlč. Kolega na početku rekao da je svatko od nas pozvan biti poput sv. Nikole Božjim čovjekom. Po riječima proroka Jeremije, čovjek koji pripada Bogu ne misli i djeluje na način ovoga svijeta. On je posvećen od majčine utrobe i Bog mu svoje Riječi stavlja u usta. Čovjek Božji po riječima sv. Pavla se čini slugom svim ljudima, on je svima postao sve, kako bi sve stekao za Evanđelje, radi kojega i sve čini.

Upravo je Nikola bio taj Božji čovjek, biskup u vrijeme progona kršćana. Koji su bili znakovi u životu sv. Nikole koji su ga označili da je Božji čovjek?, upitao se vlč. Kolega.

Kao biskup saznao je da jedan osiromašeni plemić nema dovoljno novca za miraz za udaju svojih triju kćeri. Tada je Nikola potajice ubacivao zlatnike za pomoć kćerima.

Upravo ta gesta čini Nikolu zaštitnikom roditelja i njihove djece. Vrlo je važno, naglasio je propovjednik, danas tražiti ove zlatnike za roditelje. Danas živimo krizu bračnog života jer postoje tri pogrešne stvari koje supružnici ali i svi mi ostali činimo u odnosu jedni prema drugima. Mi želimo spontano popraviti drugu sobu, zatim je zamijeniti ako ne uspijevamo. Tada se događa razvod. Ili pak,  događa se, ako ne uspijemo mijenjati osobu, da je jednostavno ignoriramo. I tada mnogi žive svoj brak u dosadi i ‘nekomunikaciji’, u samoći u dvoje.

Ovi zlatnici kojima Nikola pomaže mladim djevojkama su odgovor na ove tri pogreške: to su poziv da drugog pokušamo prihvatiti, zatim simpatizirati njegove pogreške i mane te na kraju najdivniji zlatnik: ljubiti drugoga ne zato što je savršen nego upravo zbog mana i pogreški. Upravo to je učinio Isus Krist s nama, prihvatio nas je, simpatizira nas iako smo često protiv njegovog duha, te nas na kraju ljubi. Mi možemo ljubiti jer nas je Krist prvi ljubio i večeras nam to svjedoči kroz primjer sv. Nikole.

Na kraju vlč. Kolega je naveo primjere kako bi Nikola pomogao djeci da izraze svoje potrebe pred roditeljima, od želje da ih ispravno odgajaju do želje djece da roditelji budu strpljivi, te ih više slušaju i provode vrijeme s njima. Također je naveo podatak da 28% roditelja ne želi djecu u braku. Upravo je najveći Nikolin zlatnik: ljudski život, koji nastaje kao posljedica bračne ljubavi i Kristovog djelovanja u braku, naglasio je vlč. Josip.

Nakon mise djecu je kao i svake godine jedan župni suradnik odjeven u sv. Nikolu darivao poklonima, a potom su ispred crkve svi nazočni počašćeni prigodnim domjenkom. Misu je glazbeno animirao zbor tre crkve uz orguljsku pratnju orguljaša dr. Andreja Angelinija.

Vanjsko osvjetljenje crkve realizira Skira Architectural Lighting

Misi je nazočio predsjednik Turističke zajednice Općine Medulin, na čijem se području Pješčana Uvala nalazi.

Ujedno je tom prigodom najavljeno da će do 15. prosinca biti dovršeno vanjsko osvjetljenje crkve sv. Nikole kojeg financira TZ Općine Medulin a realizira Skira Architectural Lighting iz Pule, koji su o prošlom Božiću realizirali osvjetljenje božićnih jaslica u Vatikanu.  

G. Krizman

Foto: Župa sv. Pavla ap., Pula

Najave