Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

Sv. Ana u Červaru

U mjestu Červar, nedaleko Poreča, više stotina ljudi iz porečke i okolnih župa, ali i gostiju koji svoj odmor provode u obližnjim kampovima, okupilo se u nedjelju, 26. srpnja, na tradicionalnu proslavu blagdana sv. Ane, zaštitnice mjesta.

Misno slavlje predvodio je vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu, a koncelebrirali su vlč. Ivica Butković, župnik u Funtani, koji redovito nedjeljom predvodi misu u Červaru, te župnik domaćin preč. Rikard Lekaj. Prigodnim duhovnim šansonama uz pratnju gitare misno je slavlje animirao zbor mladih iz Poreča.

Vlč. Zgrablić je u prigodnoj homiliji naglasio ljudsku orijentiranost prema materijalnom, kako u Isusovo vrijeme tako i danas. Koji postotak naših molitvi se odnosi na duhovno, a koji na materijalno?, upitao je propovjednik. No, i u evanđeoskom ulomku o pet kruhova i dvije ribe, Isus se je nakon čuda sklonio na osamu, da ga ne bi, u želji za materijalnim blagostanjem, na silu zakraljili. Ne bi li takav, da se danas pojavi na izborima, dobio doživotni mandat?, upitao je propovjednik. Važnije od tjelesne hrane potrebno je otvoriti svoje srce i dozvoliti Isusu da nas duhovno nahrani. Bog treba čovjeka koji otvorena srca prihvaća njegovu volju, jer samo tako svijet može postići duhovno i materijalno blagostanje. Upravo su tako sv. Joakim i Ana stavili svoj život u ruke Gospodinu, s čvrstom vjerom da on sve na kraju izvede na dobro. Hodočašća ne smiju imati za cilj samo traženje, dolaženje pred Gospodina sa listom želja, prigoda je to kada trebamo i zahvaliti za silne darove i milosti, a ovom prigodom, ovdje kod crkve sv. Ane, u prigodi blagdana sv. Joakima i Ane, osim za dar majčinstva, roditeljstva, moramo zahvaliti i na svim djedovima i bakama, podsjetio je propovjednik. U osvrtu na evanđelje, spomenuvši prizor dječaka koji pred Isusa donosi 5 kruhova i 2 ribe, propovjednik je naglasio kakao svaki dar, stavljen pred Isusa ima drugačiju vrijednost od one zemaljske, jer nadasve je potrebno darivati sa srcem, tada Bog s tim darom čini čuda. Potrebno je sve svoje darove i talente staviti u ruke Gospodinove kako bi se u njegovim rukama umnožili i bili na dobro čovjeka, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja, svima koji su na bilo koji način doprinijeli odvijanju te svečanosti, kao i mještanima koji se tijekom cijele godine brinu za uređene te crkvice, zahvalio je preč. Lekaj. Nakon mise druženje je nastavljeno uz prigodno osvježenje u hladu stoljetnih hrastova koji prostor oko crkvice sv. Ane čine idealnim mjestom za odmor i osvježenje kako tijela tako i duha.

Homiliju poslušajte ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=SQ7Bxmtk4Ss

 Galeriju fotografija možete pogledati ovdje: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/54-sv-ana-u-cervaru.html

Najave