Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Susret svećenika Porečke i Pulske biskupije

                U ponedjeljak, 23. listopada 2023. godine, održan je redoviti sastanak svećenika Porečke i Pulske biskupije u Pazinu, u Pazinskom kolegiju. Okupio se velik broj svećenika i redovnika koji djeluju u Biskupiji.

Nakon zajedničke molitve Srednjeg časa, novi porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja, održao je prvo duhovni nagovor na temu zajedništva, sudjelovanja i poslanja što je i tematika Biskupske sinode koja se održava u Rimu. Po vjeri i krštenju djeca smo Božja, braća i sestre Isusa Krista u jednom Duhu Svetom. Pripadamo jednoj Crkvi koju je ustanovio Isus. Pripadamo svećeništvu Isusa Krista i zato među svećenicima mora biti vidljivo, djelotvorno zajedništvo, sudjelovanje u poslanju koje imamo svi od Isusa Krista. Ta povezanost među svećenicima i vjernicima u Crkvi i danas mora biti vidljivi znak Božje prisutnosti u našim životima. I danas bi za nas svijet morao reći, kao što su govorili za prvu apostolsku Crkvu – „gle, kako se ljube, …“

U drugom dijelu mons. Ivan Štironja je govorio o duhovnom planu i programu djelovanja u našoj Biskupiji u 2023./2024. godini. Biskup je u našoj Biskupiji od 18. ožujka 2023. godine kada je svečano ustoličen u porečkoj bazilici. Kroz protekle mjesece biskup je u mnogim župama podijelio sakrament svete Potvrde, predvodio više biskupijskih slavlja kao i mnoga župna. Obilazio je svećenike, što čini i danas i tako iz dana u dan bolje upoznaje svoju biskupiju.

U nastavku je vlč. Željko Zec, ravnatelj Caritasa govorio o trenutnim akcijama Caritasa i o Zakladi Bl. Miroslava Bulešića i o stipendijama za najpotrebnije učenike i studente. Pozvao je svećenike na suradnju. Vlč. Rikard Lekaj je govorio o radu i brizi za duhovna zvanja i za mlade.

Biskup je u trećem dijelu pozvao svećenike da se sami prijave i upišu u kojim bi Vijećima željeli dati svoj doprinos za dobro i rast Crkve. Uslijedila je i kratka diskusija. Prije zajedničkog ručka pred zgradom Pazinskog kolegija učinjena je i zajednička fotografija. Nakon ljetne stanke to je prvi susret svećenika i redovnika u Pazinu sa svojim Biskupom. Bio je to lijep susret, što se zaključuje po zadovoljstvu sudionika što će, vjerujemo, doprinijeti većem zajedništvu i sudjelovanju u poslanju Crkve.

Foto: Porečka i Pulska biskupija

Najave