Utorak, 21 svibnja, 2024
NovostiPastoral mladih

Susret ministranata Pazinskog dekanata

Sedamdesetak ministranata sudjelovalo je na godišnjem susretu ministranata Pazinskog dekanata koji je održan u subotu, 4. studenog, u crkvi bl. Alojzija Stepinca u mjestu Škropeti u Župi Motovunski Novaki.

Ministrante su dopratili njihovi župnici i župni animatori te voditelji vjeronauka u župi. Susretu je nazočio i pazinski dekan preč. Mladen Matika.

Nakon okupljanja, voditelj susreta, pavlin p. Jure Josipović, OSPPE, iz pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi, je ministrantima, na interaktivan, njima prilagođen način, pojasnio vitraje koji krase tu malu, lijepu filijalnu  crkvu, čija posebna vrijednost leži u činjenici da je najvećim dijelom izgrađena zalaganjem, ali umnogome i direktnim materijalnim radom samih mještana.

Kroz ragovor o svecima i blaženicima koji krase vitraje, sv. Mauru, sv. Ivanu Pavlu II., sv. Majci Tereziji te bl. Miroslavu Bulešiću p. Jure je potaknuo ministrante da istaknu njihove najpoznatije značajke; osim što su pozorno slušala, djeca su pokazala i izrazitu razinu znanja o tim Božjim ugodnicima.  

U duhu misnoga evanđelja, propovjednik je poruku Isusove prispodobe „svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen“ nastojao približiti ministrantima. „Isus nam govori kako je važno za svakoga od nas biti dobar, biti onaj koji ne želi sebe pokazati kao prvoga, najpametnijega, već onoga koji je spreman zauzeti posljednje mjesto“.

Potom im je pojasnio što znače tri križa koja stavljamo na početku evanđelja na čelo, usta i srce. „Znak križa na čelu znači da smo razumjeli ono što nam Isus govori, križ na ustima da to možemo drugima govoriti, a na srcu da to živimo“, rekao je, te im to još više približio primjerima, gdje oni u školi, igri mogu uistinu to posvjedočiti svojim dobrim djelima. U tom vidu, je ukazao na lik sv. Majke Terezije koja je malo govorila riječima, a njezin pravi govor je bio onaj djelima. „To Isus želi od svakoga od nas, Isus nas uvijek podučava u evanđelju, Isus želi da znamo govoriti, potiče nas da drugima govorimo o Njemu, o evanđelju, ali prvenstveno želi da mi to živimo. Stoga, neka se ne dogodi kad izađemo iz crkve da smo drugi, već kao i u crkvi i izvan nje budimo primjer“, potaknuo je propovjednik.

„Svaka crkva ima oltar, i na njoj se Isus dijeli. On svoje tijelo daje svako od nas kroz kruh i vino, i tako želi doći do svakoga srca“, nastavio je propovjednik. „Želi podijeliti svoj božanski život sa svakim od nas, i nas poziva da i mi znamo dijeliti s drugima ono što imamo, da ne gledamo samo na sebe.“ „Ministrant znači onaj koji gleda i pazi na drugoga, a to najbolje učimo oko oltara na svetoj misi. Tu učimo kako biti pažljiv prema drugome. Pažljivi ste prema svećeniku kojemu pomažete: u pravi trenutak dajemo mu vino i vodu, perete mu ruke, zvonite, sve činite u pravi trenutak. Isto tako i u svakodnevici kada se družite s prijateljima u igri, ne gledajte samo sebe, već znajte biti pozorni i pažljivi, usmjereni na drugog čovjeka“, rekao je na kraju homilije propovjednik.

Liturgiju je svirajući na klavijaturama popratio župnik domaćin vlč. Rudi Koraca te pavlin p. Vinko Vuković, OSPPE, svirajući gitaru. Na kraju mise glazbeni program liturgije zaključio je dječji zbor Župe Motovunski Novaki uz pratnju vlč. Korace pjesnom „ Samo je jedna Marija“.

Nakon mise održan je kviz znanja gdje su svi okupljeni pokazali zavidnu razinu o liturgijskim, teološkim i temama povijesti Crkve.

Nakon kviza su animatori ispred crkve organizirali niz društvenih sportskih igara, koje je nakon nekog vremena, prekinuo pljusak. No druženje je nastavljeno uz bogati domjenak kojim su na kraju počašćeni svi sudionici.  

 G. Krizman

Najave