Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Susret članova Djela Marijina povodom 11. obljetnice smrti Službenice Božje Chiare Lubich

 četvrtak, 14. ožujka 2018. u Pazinskom franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina obilježena je 11. obljetnica preminuća Chiare Lubich, utemeljiteljice Pokreta fokolara, te ujedno 20. obljetnica njezina posjeta Hrvatskoj.

Misno slavlje u kapeli samostana predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup u miru, uz zajedništvu s vlč. Milivojem Korenom i vlč. Dragutinom Petrovićem, uz nazočnost brojnih članova i simpatizera Pokreta fokolara s područja Porečke i Pulske biskupije.

U prigodi 11. obljetnice njezina rođenja za Nebo, dies natalis, biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio na sjajnu karizmatsku ličnost Službenice Božje Chiare Lubich, koja je, kako je rekao, zablistala u životu Crkve u drugoj polovici XX. stoljeća. Istaknuo je rasprostranjenost pokreta Djela Marijina po cijelome svijetu, među laicima, svećenicima i biskupima. Podsjetio je na početke pokreta fokolara u dramatičnim trenutcima Drugog svjetskog rata, usred bombardiranja Chiarinog rodnog grada Trenta na sjeveru Italije. Posebna je točka duhovnosti pokreta fokolara radost, rekao je biskup, koja proizlazi iz sigurnosti u Božju blizinu, iz uvjerenja da smo po Njemu spašeni. Biskup je u nastavku istaknuo kakao su sveci najvažniji komentar evanđelja, naglasivši kako u njima kršćanska ljubav postaje vjerodostojna. Napomenuto je, uz ostalo, kako je više članova pokreta Djela Marijina, osim utemeljiteljice, proglašeno kandidatima za čast oltara. Na kraju je vlč. Milivoj Koren najavio nekoliko susreta na kojima će tijekom ove godine sudjelovati članovi fokolara iz ove biskupije.

Susret je zaključen prigodnim domjenkom za sve sudionike.  

 

 

Najave