Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Stručnjaci iz naše biskupije u upravnim tijelima novoosnovanog Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja

Dana 18. svibnja 2019. godine u Zagrebu je osnovano privatno vjerničko društvo i civilna udruga pod nazivom Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS). Osnivačka skupština održana je u prostorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta, u dvorani bl. Alojzija Stepinca, gdje su se okupili djelatnici i stručni suradnici većine bračnih i obiteljskih savjetovališta koji djeluju u sklopu (nad)biskupija RH te njihovi podržavatelji.

Iz naše biskupije izabrani su u upravna tijela društva: članica dijecezanskog Vijeća za obitelj i stručna suradnica Bračnog i obiteljskog savjetovališta Štefania Žumbar Prosenjak izabrana je za člana Nadzornog odbora Društva, a voditelj Bračnog i obiteljskog savjetovališta Porečke i Pulske biskupije Tomislav Vurušić izabran je za tajnika Upravnog odbora.

   

Na osnivačkoj skupštini sudjelovalo je 14 utemeljitelja Društva te četiri podržavatelja. Vjerničko društvo/Udruga želi dati novu snagu, vjetar u leđa, svim djelatnicima nad/biskupijskih Bračnih i obiteljskih savjetovališta u RH, kako bi njihova stručnost pratila znanstvena i stručna istraživanja i dostignuća te kako bi današnjem čovjeku/obitelji mogla najbolje odgovoriti na poteškoće s kojima se susreću u suvremenim okolnostima koje su pune izazova kako za pojedince tako i za obitelji. Promičući vrijednosti uvažavanja pojedinca i obitelji u svim životnim situacijama, osluškujući nade i radosti, patnje i brige, Društvo želi biti jedna karika u lancu podrške što ga vjernicima i građanima pružaju različite institucije i Udruge.

Želja za pokretanjem jednog takvog društva, koja je čekala svoje ostvarenje više od 15 godina, konačno se ostvarila zahvaljujući ustrajnosti mnogih bračnih i obiteljskih savjetovatelja. Posebna zahvala ide Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja je na svom XXI. zasjedanju u siječnju ove godine odobrilo osnivanje privatnog vjerničkog društva te time podržala predloženu inicijativu.

Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja udruga je koja okuplja savjetovatelje te druge fizičke i pravne osobe radi unapređivanja, podrške i promicanja kvalitete osobnog, bračnog i obiteljskog života te pomoći u roditeljstvu koja uključuje stručni, znanstveni i obrazovni rad na području psihološkog savjetovanja te psihoterapije, a sve u duhu nauka i pastoralne brige Katoličke Crkve. Na crkvenom području Društvo je nacionalno, mješovito, privatno vjerničko društvo, s pravnom osobnošću, koje se ravna prema odredbama Zakonika kanonskoga prava i Statuta. Društvo djeluje na području Hrvatske biskupske konferencije. Na građanskom području Društvo ima pravnu osobnost. Društvo je nedobitna (neprofitna) pravna osoba, koja svoju imovinu koristi isključivo za obavljanje svoje djelatnosti, ravna se prema Zakonu o udrugama, ostalim važećim zakonima Republike Hrvatske i odredbama kanonskog prava. Društvo djeluje na području Republike Hrvatske.

Zaštitnik Društva je Sveta Obitelj. Geslo Društva je „Podrži me po svojoj riječi i živjeti ću“  (PS 119), a Dan Društva je Blagdan Svete Obitelji.

Ciljevi društva usklađuju se prema Direktoriju za obiteljski pastoral Crkve u Hrvatskoj (HBK, 2002.), pastoralnim perspektivama iznesenim u postinodalnoj apostolskoj pobudnici Amoris laetitia te (nad)biskupijskim pastoralnim planovima i programima.

Na osnivačkoj skupštini izabrana su tijela Društva.

Upravni odbor: Anita Dučkić Sertić, član, Zagrebačka nadbiskupija; Martina Šimunić, član, Zadarska nadbiskupija; Tomislav Vurušić, tajnik, Porečka i Pulska biskupija; Vedrana Blašković, potpredsjednica, Riječka nadbiskupija; Josip Bošnjaković, predsjednik, Đakovačko-osječka nadbiskupija. Nadzorni odbor: Branko Pagadur, Varaždinska biskupija; Štefanija Prosenjak Žumbar, Porečka i Pulska biskupija; Ivana Stvorić, Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Na osnivačkoj skupštini govorilo se i o planovima za naredno vrijeme kako bi se time povećala kvaliteta budućeg rada. Neke od tema su bile međusobno povezivanje, usklađivanje stručne izobrazbe djelatnika sa Zakonom o psihoterapijskoj djelatnosti (psihoterapeuti, savjetodavni terapeuti), godišnji permanentno stručno-edukacijski susreti (2019. – Rijeka), redovita supervizija, poboljšanje uvjeta rada, odgovarajući publicitet u radu i u društvu općenito, senzibilizacija vjernika za potrebe savjetovanja i psihoterapije, zapošljavanje osobe na radu s projektima, osnaživanje BiOS-a novim radnim snagama i dr.

Na kraju susreta u kapeli Hrvatskog katoličkog sveučilišta članovi HRD BiOS slavili su euharistiju moleći Božji blagoslov za cjelokupni rad Društva, kako bi mogli služiti vjernicima kao i građanima u njihovim duhovnim, te psihosocijalnim potrebama. 

(Izvor: http://djos.hr/)

 

 

Najave