Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Stopa sv. Martina u Ližnjanu

U utorak, 10. studenog, nadomak ližnjanske župne crkve sv. Martina biskupa, u predvečerje župnog blagdana, svečano je otkrivena i blagoslovljena stopa sv. Martina, čime je to mjesto postalo dio velike međunarodne mreže gradova i mjesta koji posebno njeguju kult tog velikog Božjeg ugodnika.

Svečanost otkrivanja i blagoslova stope sv. Martina u Ližnjanu je vodila Natalija Carraro, osoba koja je bila spitirus movens projekta postavljanja stope u Ližnjanu. Dogovori oko projekta započeli su u rujnu 2014. godine, podsjetila je Carraro, te ukratko prikazala tijek projekta. Do sada je u svijetu postavljeno 220 stopa sv. Martina, u Hrvatskoj 11, a u Istri je Ližnjan druga župa, nakon Tara.

Nakon pozdrava načelnice općine Ližnjan Maje Cvek Kulturni centar sv. Martin predstavila je Ines Sabotić. Dopredsjednica centra Antonija Zaradija Kiš  je potom pročitala pismo koje je za tu prigodu  predsjednik međunarodnog centra sv. Martin iz Toursa uputio žiteljima Ližnjana.

Župniku, vlč. Ivanu Prodanu uručena je za župu uokvirena članska iskaznica Kulturnog centra sv. Martin Hrvatska, te molitva sv. Martinu.

Učenik drugog razreda Osnovne Škole Mate Demarin PO Ližnjan Ljubomir Grgorinić Rađen pročitao je pjesmu koju je sam napisao o sv. Martinu, a potom su postament na kojem se nalazi stopa i info ploču otkrila dva mala Martina, Martin Benčić i Martin Franković. Stopu je, uz prigodno obraćanje blagoslovio vlč. Tonči Jukopila, oprtaljski župnik rodom iz Ližnjana.

Na kraju je župni zbor prigodno otpjevao pjesmu sv. Martinu, a pojedinim gostima te predstavnicima medija uručen je prigodni dar.

Stopa simbolizira kulturnu i povijesnu poveznicu gradova i mjesta diljem Europe čiji je zaštitnik sveti Martin, a riječ je o suvremenom umjetničkom djelu kipara Michela Audiarda čiji reljef pronosi ideju kretanja, dijeljenja i zajedništva.

Postavljanjem ovoga obilježja, u koordinaciji Župe sv. Martina bl. Ližnjan i Kulturnog centra Sv. Martin, Ližnjan se pridružuje međunarodnoj udruzi štovatelja duhovne i kulturne baštine sv. Martina i unosi svoju baštinu u popis europskog kulturnog nasljeđa.

Jedan od ciljeva je osmišljavanje martinskog itinerera u Hrvatskoj, putova koji bi se priključili mreži europskih martinskih itinerera, koji povezuju lokalitete martinske tradicije poput Szobmathelya (rodni grad sv. Martina), Pavije (grad gdje se sv. Martin školovao), Toursa (grada gdje je svetac biskupovao) te velikog broja drugih mjesta diljem Europe koji su izravno ili posredno povezani sa životom i tradicijom sv. Martina.

Najave