Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

Spomen sv. Marije de Mattias u Vrsaru

Župa sv. Martina Vrsar,  4. veljače, 2018. proslavila je rođenje sv. Marije de Mattias. Kako u samoj župi, časne sestre s. Benita Antolovoć i s. Vladimira Galir, Klanjateljice Krvi Kristove, djeluju dugi niz godina, župljanima je čast proslaviti rođendan utemeljiteljici tog reda. Na svetoj misi koju je predvodio župnik Lino Zohil, okupio se velik broj vjernika. Nakon mise, vjernici su se okupili na druženje u župu dvoranu, gdje su uživali u blagovanju.

Marija De Mattias (Vallecorsa, 4. 2. 1805. – Rim, 20. 8. 1866.), utemeljiteljica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove, proglašena blaženom 1950. i svetom 18. 5. 2003. u Rimu.

Družba sestara Klanjateljica Krvi Kristove osnovana je 1834. godine u Acutu (Italija). Povijest Družbe započinje s njezinom utemeljiteljicom sv. Marijom De Mattias (1805. – 1866.). Prije dva stoljeća ona je krenula u veliku avanturu i ostvarivanje Božjeg djela proizašlog iz njezine duboke kontemplacije i uranjanja u otajstvo Krvi raspetoga Krista. Kontemplacija i klanjanje cijeni našeg spasenja ponijele su je tisućama duša – s nakanom da im pokaže vrijednost i moć te Krvi – dajući sve svoje snage u radu na promicanju dostojanstva osobe. Klanjateljice Krvi Kristove djeluju i na području Hrvatske s Centrom Regije u Zagrebu.

Centar Regije Zagreb nalazi se u Regionalnoj kući u Zagrebu. Sestre Regije Zagreb žive i djeluju u 36 zajednica na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke i Australije. Župa Vrsar ima čast što može živjeti i uživati posvećeni život dviju članica toga reda, te učeći od njih, iskazivati čast presvetoj Krvi Kristovoj. (Valentina Kadić) 

Najave