Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Sjećanje na žrtve totalitarnih režima

U Lanišću, mjestu mučeništva bl. Miroslava Bulešića, dva dan uoči 68. obljetnice njegove pogibije, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, prof. Josip Jurčević je održao predavanje «Svjedočanstva za zločine komunističkog totalitarizma», a u nastavku je prikazan film „Magnum crimen 1945.“

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima koji se obilježava 23. kolovoza, u predvečerje, u subotu, 22. kolovoza 2015. u Lanišću je održan susret i druženje te prigodni bogati program pod geslom „Za dom mira i oprosta“.

Nakon okupljanja, te druženja uz okrepu, u 19 sati u laniškoj  župnoj crkvi sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile služena je Misa za istarske žrtve svih totalitarnih režima koju je predvodio laniški župnik i dekan Buzetskog dekanata šreč. Dalibor Pilekić, uz koncelebraciju buzetskog župnika preč. Maria Žmaka te župnika Gologorice vlč. Ante Stjepanovića.

Nakon Mise uslijedio je koncert klasične glazbe na koncertnim harmonikama tijekom kojeg su nastupili  Ivan Šverko i Josip Blažanin, dva izvrsna mlada glazbenika koji su se iskazali pomno probranim repertoarom. Glazbenike je najavio i predstavio organizator, dr. Vladimir Žmak, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Lanišću. Koncert je otvorio Ivan Šverko skladbom „Koralni preludij“ J. S. Bacha, a nastavio je Josip Blažanin izvedbom vrlo sugestivne i izuzetno dramatične skladbe ruskog skladatelja V. Vlasova „Pet pogleda na državu-gulag“. Skladba kroz svojih pet stavki,  Zona, Marš Zatvorenika, Razbojnici, Drvosječe i Finale, kroz niz alternativnih načina proizvodnje zvuka na harmonici, iznenađujuće vjerodostojno imitira zvukove koji asociraju na to specifično zatvorsko okruženje, i tako dočarava su dramatičnost tih prestrašnih mjesta pogibije milijuna nedužno zatvorenih.  

Prof. Josip Jurčević je na početku predavanja pod naslovom  «Svjedočanstva za zločine komunističkog totalitarizma» napose istaknuo činjenicu da je broj stradalih u XX. stoljeću premašio stradanja u svim dotadašnjim epohama, ali i naglasio veliki broj stradalnika upravo izvan ratnih sukoba, kao plod djelovanja triju velikih totalitarnih režima, nacizma, fašizma i komunizma. Hrvatska u tim tužnim brojkama stradalih ima posebno mjesto, rekao je predavač podsjetivši, obzirom da je susret održan u mjestu pogibije bl. Miroslava Bulešića, na čak 664 ubijena svećenika, redovnice i sjemeništarca; brojka je to koja napose užasava ako ju usporedimo sa otprilike podjednako velikom Slovačkom gdje je broj žrtava iz redova klera iznosio 14. A Istra je sa četvrt  stoljeća dugim jarmom fašizma, i prije nego je službeno proglašen, dvije godine nacističke te kasnije komunističke vladavine posebno mnogo propatila. Procjenjuje se da je komunizam, izvan ratnih sukoba ubio od 90 do 100 miliona žrtava, rekao je prof. Jurčević, naglasivši kako se ni nakon dolaska demokracije, u Hrvatskoj u ovih 25 godina nije pristupilo suočavanju sa prošlošću i sa istinom. A, citirao je profesor Sveto Pismo, samo nas Istina može osloboditi. Svjedočenje o povijesnim strahotama dugujemo žrtvama, a dugujemo to i budućim naraštajima, kako se ne bi ponavljale greške iz povijesti. Suočimo se sa poviješću kako bismo oslobodili hrvatsku budućnost, zaključio je predavač.

Profesor je potom kratko predstavio film Magnum Crimen 1945., u produkciji Laudato. tv o masovnim likvidacijama Hrvata nakon Drugog svjetskog  rata.  Susret je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Lanišću.

Najave