Subota, 25 svibnja, 2024
Miroslav Bulešić

Razgovor s vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. M. Bulešića

Povodom obilježavanja 73. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića, u 100. godini njegova rođenja, s vlč. Ilijom Jakovljevićem, koji je prije svega vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. M. Bulešića, snimili smo jedan osvrt na prisutnost bl. Bulešića danas, prvenstveno ovdje, na ovim našim prostorima.

Mi, Crkva u Istri imamo tu milost da je ovdje živio i djelovao naš blaženi Miro, ali to nas i obvezuje…on je, kao i svi Božji ugodnici privodio ljude Bogu, na nama je slijediti u tome njegov primjer, i vjerujemo da ga je zato Bog podario ovoj Crkvi, ovome kraju, baš u ovome našemu vremenu.

Poslušajmo dakle osvrt našega vicepostulatora o tome gdje smo, danas, o 73. obljetnici, u 100. godini rođenja Blaženika u pogledu širenja njegova kulta. To nije samo zadaća Vijeća za širenje kulta bl. Miroslava Bulešića i Blaženog Francesca Bonifacija koje je naš ordinarijat osnovao nakon beatifikacije, a na čelu kojeg se nalazi na generalni vikar mons. Vilim Grbac, niti samo postulature, pa niti samo svećenika, zadaća je to svih nas koji smo dio ove mjesne Crkve.

Unatoč našim željama i pastoralnim planovima zbog epidemioloških razloga nismo njegov stoti rođendan 13. svibnja mogli proslaviti velikom svečanošću na glavnom mjesno trgu u Svetvinčentu. No, epidemija ipak nije zatomila našu pobožnost prema bl. Miroslavu, a što se je sve povodom 100. te obljetnice rođenja našeg blaženika realiziralo prikazao je vlč. mr. Ilija Jakovljević, koji je kao vicepostulator najupućeniji u sve ono što se dešava oko kauze i širenja kulta našega bl. Miroslava.

Vicepostulator nadalje progovara o tome da je po mnogim našim župama, ali i po mnogim župama diljem Domovine, na svetkovinu Velike Gospe započela je devetnica bl. Bulešiću. Obzirom da je u kontaktu s mnogim župnicima koji su za svoje crkve zatražili relikvije bl. Bulešića otkriva nam koje su to župe, koliko ih ima otprilike te što se sve u tim župama organizira.

U četvrtak, 20. kolovoza 2020. vlč. Jakovljević je u mjestu Barić Draga nedaleko Karlobaga, blagoslovio je prvu kapelicu posvećenu bl. Miroslavu Bulešiću izvan Porečke i Pulske biskupije. Zanimljivo je da je to ujedno i prva kapelica koja je sagrađena u znak zahvale za konkretnu primjenu milost, dok su sve ostale do sada sagrađene općenito kao znak štovanja.  Vicepostulator je tom prigodom snimio kratki razgovor s obitelji koja je izgradila kapelicu. Radi li se doista o nadnaravno blagovremeno će odlučiti nadležne službe, no, svakako je lijepo čuti svjedočanstva koja odišu ovakvom pobožnošću i vjerom, a naš je Blaženik ovime još jednom potvrdio ono što znamo da je inače najveća blagodat koju primamo od Božjih ugodnika, a to je da privlače ljude Bogu i ražaruju vjeru.

Na kraju, kao zasigurno ponajbolji živući poznavatelj lika i djela bl. Bulešića vicepostulator nam progovara o tome koja je Blaženikova glavna poruka čovjeku današnjeg vremena, te o tome kako je produbljeno poznavanje tog svetačkog lika utjecalo na njegov život. (G. Krizman)

Najave