Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

Razgovor s povjerenikom za žrtve II. svjetskog rata i poraća

Uz Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. 

Danas, 23. kolovoza, upravo na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u 20. stoljeću (fašizma, nacizma i komunizma)., u Valbandonu, u crkvi bl. Miroslava Bulešića, porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša blagosloviti će oltarnu palu na kojoj se nalaze tri istarska svećenika mučenika.

U Istri je od 1941. do 1949. godine stradalo 15 svećenika i 3 bogoslova. Od toga, nakon završetka rata, komunističke vlasti u Istri su ubile dvojicu svećenika: bl. Francesca Bonifacia (1946.) i bl. Miroslava Bulešića (1947.), a od savezničke rampe kod Pule stradao je vlč. Ratimir Beletić (1947).

Kako bi ostao trajan spomen na njihova ubojstva, vlč. Ilija Jakovljević, , dao je izraditi umjetničku sliku kod umjetnika Haria Vidovića, iz Roča, koja prikazuje te istarske mučenike s atributima njihova mučeništva. Miroslav Bulešić je bio zaklan nožem, Francesco Bonifacio nakon ubojstva negdje je zakopan – bačen u jamu, te Ratimir Beletić koji je ubijen savezničkom rampom kod Pule.

Blagoslov oltarne slike (pale) bit će u crkvi bl. Miroslava Bulešića u policijskom kampu u Valbandonu kod Fažane, 23. kolovoza 2018. u 18 sati.

Vlč. mr. Ilija Jakovljević, osim službe vicepostulatora u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića ujedno je i povjerenik Porečke i Pulske biskupije za žrtve II. svjetskog rata i poraća. Te su dvije službe međusobno uvelike povezane, pa danas, na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, objavljujemo razgovor s vlč. Jakovljevićem u kojemu možete poslušati podrobnije pojašnjenje oltarne pale, saznati detalje glede popisa žrtava i rada na tom području, te zanimljivosti oko skore objave martirologija…(Razgovarala i obradila: G. Krizman)

 {mp3}180821-ilija{/mp3}

Najave