Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Razgovor s don Lukom Pranjićem prije odlaska u Ekvador

“Ići tamo gdje je Crkva u najvećoj potrebi, gdje vlada siromaštvo, gdje nema dovoljno svećenika želio sam još od bogoslovskih dana. Svom biskupu sam otvoreno progovorio o tome, ali zbog potreba koje je naša biskupija tada imala, nije me mogao pustiti i morao sam čekati”, istaknuo je u razgovoru za Hrvatski katolički radio don Luka Pranjić.

Novigradski župnik don Luka Pranjić primio je misijski križ iz ruku porečkog i pulskog biskupa Dražena Kutleše, kao znak misijskog poslanja i službe koju će u listopadu započeti u Ekvadoru. Želju da postane misionar don Luka Pranjić nosio je u sebi još od bogoslovskih dana, a jedno od najvećih nadahnuća i poticaja bilo mu je poznanstvo i druženje s pokojnim biskupom Antunom Bogetićem koji je često bio dragi gost u kući njegovih roditelja, kazao je, između ostaloga, u razgovoru za Hrvatski katolički radio.

Želim biti misionar opće prakse, želim biti sve svima, kako to lijepo reče sveti Pavao. Želim poći tamo i prepoznati Lice Kristovo u siromašnima, u trpećima, biti na pomoć Crkvi koja u nevolji kao svećenik jedne jake biskupije, jednog naroda u kojem je katolička crkva snažna i ukorijenjena.

Na ostvarenje svoje životne i svećeničke želje čekao je osam godina da bi prošle godine oko Uskrsa dobio dopuštenje svog biskupa. “Ići tamo gdje je Crkva u najvećoj potrebi, gdje vlada siromaštvo, gdje nema dovoljno svećenika želio sam još od bogoslovskih dana. Svom biskupu sam otvoreno progovorio o tome, ali zbog potreba koje je naša biskupija tada imala, nije me mogao pustiti i morao sam čekati”, istaknuo je don Pranjić.

Misijsko poslanje don Luka će obavljati u Ekvadoru u vremenskom razdoblju od 5 godina. Na upit zašto baš u tom dijelu svijeta, odgovorio je da su dodatni motiv i razlog bili njegovo znanje talijanskog jezika te činjenica da će u kratko vrijeme moći naučiti španjolski, materinji jezik tamošnjih stanovnika. Samim tim vrlo brzo će moći biti na raspolaganju svima u potrebi ne gubeći dragocjeno vrijeme misionarenja na predugo učenje njemu nepoznatog jezika.

Božja providnost htjela je da dođe do spoznanja da jedan ekvadorski biskup ima ogromnu potrebu za klerom, za svećenicima, kazao je don Luka, dodajući kako je u veljači ove godine i osobno posjetio mjesto svog budućeg misionarskog djelovanja, gradić na jugozapadu Ekvadora San Francisco del Milagro u biskupiji San Jacinto de Yaguachi.

U siromašnom predgrađu Milagra bit će osnovana nova župa gdje će don Luka biti prvi župnik. “Želim biti misionar opće prakse, želim biti sve svima, kako to lijepo reče sveti Pavao. Želim poći tamo i prepoznati Lice Kristovo u siromašnima, u trpećima, biti na pomoć Crkvi koja u nevolji kao svećenik jedne jake biskupije, jednog naroda u kojem je katolička crkva snažna i ukorijenjena”, rekao je naš sugovornik.

Don Luka Pranjić neće biti jedini Hrvat misionar u Ekvadoru, tamo već djeluju dvije redovnice, a postoji i hrvatska zajednica s oko 4 tisuće članova što će itekako biti dodatni poticaj njegovom misionarskom angažmanu. Don Luka pridružit će se brojci od 78 hrvatskih misionara i misionarki koji djeluju u 27 zemalja svijeta: u Africi 35, u Americi 27, u Oceaniji 4 i u Europi 13.

(Razgovor, snimanje i foto: G. Krizman, txt: HKM)

Najave