Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

Pula: Započela trodnevnica uoči blagdana sv. Tome

Pulska katedralna župa Uznesenja Blažene Djevice Marije se za blagdan sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i Grada Pule priprema trodnevnicom koja je započela u petak, 30. lipnja 2017.

Početak trodnevnice obilježen je cjelodnevnim klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom koje je započelo prvoga dan u 8 sati ujutro i trajalo do 18.30 kada je uslijedila molitva pred Presvetim, a potom misa koju je predvodio vlč. Josip Peteh, župnik Kršana u suslavlju s kanonikom pokorničarom Pulskog stolnog kaptola sv. Tome apostola preč. Željkom Staverom, katedralnim župnikom vlč. Rikardom Lekajem te župnim vikarom katedralne župe vlč. Marcinom Madejom.

Propovjednik se je u prigodnoj homiliji osvrnuo na čitanje iz Staroga zavjeta, o Abrahamu kojemu Gospodin  u poznim godinama obećava sina i ‘potomstvo brojnije od zvijezda na nebu’. Abraham je rastao u vjeri da će doista biti ispunjeno što mu je Gospodin obećao, a to je kasnije i karakteristika sv. Tome, koji u početku nije imao vjere, kada su mu apostoli govorili nije vjerovao, no potom je spremno, sa drugim apostolima, svima naviještao radost  Uskrsa i svima donio radost Spasenja. Na kraju je i život svoj dao za Riječ evanđelja.

Misa je služena na nakanu za nova zvanja pa se propovjednik u nastavku osvrnuo na svećenike, naglasivši kako ih Gospodin izabire  ‘iz naroda i postavlja za narod’. Oni ni po čemu nisu različitih sposobnosti od drugih, i  svećenicima je potreban rast u vjeri da njihov život  ne bude lutanje i tapkanje u mraku. Potrebno je da hod u vjeri postane naš svakidašnji hod, treba hodati u vjeri za Isusom, samo ćemo tako pronaći pravi put, put koji je Isus pripremio za nas, bilo u svećeništvu, u redovništvu, ili u svijetu.

Vjera nije ni samo znanje o Bogu, ni samo strah od Božje kazne. Mi sebe kažnjavamo čineći grijeh, jer grijeh nas razara, zato nas Bog poziva da ne padnemo u grijeh i nudi nam izvor spasenja, put po kojem ćemo izaći iz te situacije, jer ‘Bog ne želi smrti grešnikove, već da živi i da se obrati’. Kada tapkamo u mraku Bog dolazi pred nas nudeći nam svoje svjetlo. I danas, u ovoj svetoj misi Bog nam u svojoj Riječi nudi sagledavanje svoje situacije u Božjoj perspektivi, ali i izbavljenje, jer on je kaznu za naše grijehe preuzeo na sebe, da više ne budemo podložni zlu. Isus nas poziva da služimo Bogu u braći ljudima. To je ono što nas oslobađa od ropstva zla i grijeha. Ako smo se podložili Bogu onda nam nijedna nevolja nije izvor žalosti i mrmljanja već s puno snage koja izvire iz Božje ljubavi svemu pristupamo strpljivo, znajući da je Bog uz nas, a ‘ako je Bog uz nas tko će protiv nas?’, podsjetio je propovjednik. Ako uistinu živimo po Božju ne moramo se bojati ni biti zabrinuti za oluje i valove ovoga svijeta, treba stati pred Boga i posvijestiti si da je Bog s nama. Ako se s vjerom podložimo Bogu, i u potpunosti mu stojimo na raspolaganju primamo njegovu Ljubav i u Njemu sve možemo. U Njemu koji je svoju Crkvu utemelji na čvrstoj stijeni, možemo prevladati sve nevolje i teške situacije, te svakome koga susretnemo donijeti Riječ Spasenja, zaključio je propovjednik.

Misno slavlje glazbeno je animirao katedralni zbor uz orguljsku pratnju Paole Batel, a dirigirao je Patrik Andreja.

Najave