Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

Pula: Proslava sv. Josipa Radnika

U pulskoj župi sv. Josipa, koja je ujedno i jedina istarska župa posvećena tom samozatajnom svecu, se tradicionalno na blagdan sv. Josipa Radnika održava i podjela sakramenta sv. Potvrde. Misno slavlje predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša, uz koncelebraciju više svećenika.

Lijepi je običaj u toj crkvi da na dan podjele sakramenta sv. Potvrde, krizmanici i svećenici, predvođeni križem uđu u crkvu u svečanoj procesiji kroz glavni ulaz i prođu sredinom crkve do prvih klupa, odnosno prezbiterija.

Na početku je sve okupljene pozdravio župnik domaćin vlč. Ivan Prodan.  

Spominjući blagdan sv. Josipa Radnika, biskup je u prigodnoj homiliji naglasio neophodnu pretpostavku pravilnog odnosa prema radu; u vremenu kada je svijet sve više usmjeren isključivo na poslovne uspjehe i materijalnu dobit, potrebno je shvatiti da rad koji je sam sebi svrha pretvara čovjeka u roba. Svi smo pozvani da se ostvarujemo kroz rad, no rad osim novca mora imati i drugi smisao, a taj je da svojim radom želimo učiniti nešto dobro za drugoga, za bližnjega. Tek rad i život u tom smislu donose ispunjenje, bez toga rad je često muka, a život patnja, naglasio je biskup.

Mons. Kutleša je u nastavku, obraćajući se krizmanicima, naglasio nekoliko savjeta za budućnost koja je pred njima, prepuna mogućnosti, izazova, ali i opasnosti koje ih očekuju. Upozorio ih je neka ne nasjedaju na velika obećanja o lakom uspjehu bez truda, neka čuvaju vrednote koje su im njihovi roditelji prenijeli i neka nastoje ne razočarati svoje roditelje i starije, u prvom redu tako što će biti dobri i pošteni ljudi.

Misno slavlje glazbom je popratio župni zbor pod vodstvom Jelene Orober Bastijančić.

 
    

Najave