Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Pula: Proslava bl. Marije Petković

Spomendan bl. Marije od Propetog Isusa Petković proslavljen je u subotu, 9. srpnja, svečanim misnim slavljem u pulskoj crkvi sv. Josipa. Misno slavlje, u suslavlju sa domaćim župnikom vlč. Ivanom Prodanom predvodio je fra Bojan Rizvan, župni vikar pulske župe sv. Antuna Padovanskog. Misi su, uz domaće župljane, nazočili i brojni štovatelji Blaženice. Na kraju misnoga slavlja, djeca iz vrtića “Marija Petković”, koji djeluje pri Župi Krista Spasitelja na Velom Vrhu, izvela su, pod vodstvom časnih sestara i odgajateljica, prigodni glazbeno-recitatorski program.

Predvoditelj misnog slavlja je homiliju vrlo umješno, jednostavnim pristupom kroz dijalog, prilagodio najmlađoj publici, no, ne zaboravivši pritom i njihove roditelje te sve ostale odrasle. Isusov izlazak na put, s kojim započinje evanđeoski ulomak, pokazatelj je prvotne čežnje Boga za čovjekom, a mi smo ti koji trebamo svoje srce raspoložiti za taj susret, kao što je to činila i bl. Marija Petković. Upitavši djecu kako se ide ususret osobi koju se voli, na što su oni odgovorili raširenih ruku, propovjednik je naglasio kako bi kršćani trebali upravo tako živjeti život, raširenih ruku, slobodni od navezanosti posjedovanja, i spremni prihvatiti sve što im dolazi od Boga. Jer ako Bogu dadnemo naše malo, on od toga čini veliko i sveto. Blaženica je susrela Isusa u svome životu i nakon toga je krenula iz maloga Blata prema raznim krajevima svijeta kako bi donijela Božju ljubav napuštenoj djeci, ali i svima potrebitima. Nadalje, napomenuo je propovjednik, kako je potrebno za dugačak put i pripremiti dosta odjeće, te nam zato apostol Pavao napominje i čime se zaodjenuti, što je potrebno imati na životnom putu, a to je nadasve milosrdno srce. Djeci je to pojasnio pozivom da nešto što imaju podijele s drugom djecom koja nemaju, a odraslima je napomenuo kako je jedan od dragocjenijih načina iskazivanja milosrdnog srca upravo dati, posvetiti djetetu ono što je danas često najdragocjenije, a najmanje ga imamo – svoje vrijeme. Ne dopustite da vam ukradu vrijeme zajedništva s vašom djecom, pozvao je propovjednik roditelje, te istaknuo da milosrdno srce pokazujemo poniznošću i praštanjem u svakodnevnim međuljudskim odnosima. Ljubav se najsnažnije iskazuje upravo praštanjem, jer drugome oprostiti i iskazati milosrđe znači svojim životom poručiti još uvijek ima za tebe mjesta u mojem životu, pojasnio je propovjednik.

Po završetku misnog slavlja djeca su pjesmom i recitacijama veoma srdačno pokazala plod svojih nastojanja i priprema za taj nastup, ali i poznavanje bl. Marije Petković.

Svečanost je zaključena čašćenjem moći blažene Marije Petković koje se čuvaju u toj crkvi. Na kraju se, u ime časnih sestara ,prigodnim zahvalama obratila s. Marinka Piljić, jedna od tri časne sestre koje vode pulski vrtić „Marija Petković“ na Velom Vrhu. Trenutno u pulskoj kući Družbe Kćeri Milosrđa djeluju s. Antonija Tijardović, s. Edita Zeko i s. Marinka Piljić koje se o djeci u vrtićkoj i jasličkoj skupini brinu zajedno s dvije odgajateljice.

Župa sv. Josipa na poseban način štuje blaženu Petković jer su sestre njezina reda, Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje, pri svom prvom dolasku u Istru, 1947. najprije živjele i djelovale upravo ovdje, u župi sv. Josipa. Zbog te prvotne povezanosti, prilikom posvete nove župne crkve sv. Josipa, 2004. godine, u podnožje oltara položene su, uz moći sv. Maura i sv. Eleuterija, i moći blažene Marije od Propetog Isusa Petković. Časne sestre Družbe Kćeri Milosrđa koju je osnovala bl. Petković danas vode vrtić „Marija Petković“ pri župi Krista Spasitelja u naselju Veli Vrh, no svake se godine o blagdanu utemeljiteljice, okupe, zajedno s brojnim njezinim štovateljima, na proslavu Blaženičina spomendana upravo u crkvi sv. Josipa.   

Najave