Utorak, 25 lipnja, 2024
MisijeNovosti

Pula: Okupili se sudionici Godišnjeg susret hrvatskih misionara i misionarki te dijecezanskih ravnatelja PMD iz Hrvatske i BiH

Okupljanjem u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ započeo je u subotu, 1. srpnja, Godišnji susret hrvatskih misionara i misionarki te dijecezanskih ravnatelja Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i BiH.

Ove godine sudjeluje 12 dijecezanskih ravnatelja PMD iz Hrvatske, 2 iz BiH te jedan iz Crne Gore. 6 misionara i 5 misionarki su ove godine stigli iz Brazila, Ekvadora, Ruande, Tanzanije, Zambije, Haitija, Benina, Ugande te Nigerije.

Pristigli sudionici su sudjelovali na zajedničkom misnom slavlju koje je u kapeli sjemeništa predvodio porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja. On je na početku mise istaknuo poticaj okupljenima na molitvu Gospodinu „da blagoslovi ovo naše zajedništvo i naše susrete.“

Izrazio je Bogu zahvalnost za „dar Vas misionara koji ste pošli po svijetu kao najveći dar Crkvi u Hrvata“.

Biskup je nadalje podsjetio da je upravo toga dana, 1. srpnja, obljetnica smrti misionara don Boška Obradovića te je nastavio kako se “u toj svetoj misi želi sjetiti svih ostalih misionara i misionarki koji su preminuli i prešli u Dom Očev i od tuda nas prate svojim molitvama. Vjerujemo da smo u ovoj svetoj misi sjedinjeni upravo u toj zahvali”.

Mons. Štironja je, obraćajući se misionarima, izrazio radost, kao domaćin, što vas ovih dana možemo ugostiti te isto tako Bogu zahvaliti što ćete ovih dana, osobito sutra, posvjedočiti po župama ono što činite svakodnevno tamo gdje vas je crkva poslala.“

U izjavi za medije biskup Štironja je izrazio zahvalnost „što možemo u Porečkoj i Pulskoj biskupiji ugostiti naše drage misionare koji su došli na godišnji odmor, ali i na svoje duhovne vježbe. Mogu reći kao misionar da me to posebno veseli, jer znadem dobro koliku žrtvu ti ljudi čine na slavu Božju i za spasenje duša. Ono što me uvijek fascinira kod naših misionara je da unatoč poteškoćama,  pa i opasnostima, a znamo dobro da se dogodilo i nekoliko ubojstva naših misionara u Africi, unatoč tome nikome od njih nije palo na pamet da bi se vratili kući zbog straha ili vlastite sigurnosti. Mi svi nekako gledamo sigurnost, ali naši misionari stoje na prvoj crti i svjedoče evanđeosku ljubav“, rekao je mons. Štironja te izrekao misionarima dobrodošlicu kao domaćin, „ali i kao onaj koji je do prije koju godinu s njima dijelio dobro, kojeg je bilo jako mnogo, ali isto tako i negativnu stranu, sve one poteškoće na koje naši misionari nailaze.“ U nastavku izjave preporučio je misionare  vjernicima u molitve te podsjetio „da od materijalnih darova koje ćemo im podariti oni će u svome svakodnevnome misionarskom djelovanju stostruko dobro i korisno učiniti“.

Prilog za Vijesti iz života Crkve, HKR, 1-7-2023:

Uslijedio je zajednički objed, a u nastavku večeri susretu se pridružio i mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK. On je u izjavu za medije izrazio radost zbog održavanja susreta misionara na kojemu uvijek rado sudjeluje. „Uvijek se radujem tome jer to je bit našega poslanja, nas kao svećenika, biskupa, misionara, nas kao kršćana.“, Napomenuo je posve misionarsku narav evanđeoskog ulomka za ovu nedjelju. Pojasnio je da je termin održavanja godišnjeg susreta krajem lipnja i početkom srpnja uobičajeno odabran za taj susret jer je to vrijeme kada većina misionara dolazi u posjet domovini. „Iskustva misionara su predragocjena“, naglasio je mons. Petanjak te nastavio pojasnivši primjerom kako su ta svjedočanstva zanimljiva i životna.

Tijekom večeri se sudionicima susreta obratio i rektor Sjemeništa Redemptoris Mater, izrazio gostima dobrodošlicu, te je ukratko predstavio sjemenište i 13 bogoslova koliko ih trenutno pripada tom sjemeništu.

G. Krizman

Program susreta:

Porečka i Pulska biskupija domaćin Godišnjeg susreta hrvatskih misionara i misionarki – Porečka i Pulska biskupija (biskupija-porecko-pulska.hr)

Najave