Nedjelja, 14 travnja, 2024
Novosti

Pula: O svetkovini Uznesenja Marijina misu u katedrali predvodio kanonik Kancijanić

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u utorak, 15. kolovoza 2023., misno slavlje u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina predvodio je kanonik pulskog Stolnog kaptola sv. Tome apostola preč. Marijan Kancijanić, ovogodišnji dijamantni slavljenik.

Uz predvoditelja koncelebrirao je još jedan kanonik istog kaptola, preč. Ante Žufić te katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj. Pri oltaru je asistirao bogoslov Porečke i Pulske biskupije na studiju u Bogosloviji u Splitu Luka Jakopić. Župnik je na početku uz uvodne pozdrave kanonicima i svima okupljenima na poseban način čestitao preč. Kancijaniću njegovu 60. obljetnicu svećeništva koju obilježava ove godine.

Na početku homilije propovjednik je podsjetio na ulaznu pjesmu u kojoj se ukazuje na “znamen je veliki na nebu. Žena zaodjenuta suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi joj vijenac od dvanaest zvijezda”, te naglasio kako se ta veličanstvena vizija odnosi na Blaženu Djevicu Mariju, i umjetnici ju tako slikaju, s atributima sunca, mjeseca i dvanaest zvijezda.
Osvrćući se na samu svetkovinu, propovjednik je podsjetio kako je 1950., na blagdan Svih Svetih Papa Pio XII. na najsvečaniji način proglasio dogmu, tj. istinu o Marijinu Uznesenju: da je nakon završetka zemaljskoga života – dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu.
Stoga je ovo blagdan punine i blaženstva njezine sudbine, proslavljanja njezine bezgrešne duše i djevičanskog tijela, potpunog suobličenja uskrslom Kristu. To je nagovještaj da će se isto dogoditi svima koje je Krist učinio svojom braćom, rekao je preč. Kancijanić.
Posvijestio je, kako se u Mariji Crkva divi i uzvisuje najodličniji plod otkupljenja i u njoj s radošću promatra, kao u najčistijoj slici ono, što ova Crkva želi biti i nada se da će biti “proslavljena na Dan suda”, naglasio je propovjednik, te nastavio “Marija svijetli putujućem  Božjem narodu kao pouzdani znak nade i utjehe: kao zvijezda mora”, te to potkrijepio stihom pjesme.
Nadalje je ukazao na činjenicu, kako se vjernici utječu Mariji bilo kad se poljuljaju osobni temelji njihova života, bilo kad nastupe kolektivne ugroze. “Sjetimo se mnogih povijesnih bitaka za opstanak. Sjetimo se i Domovinskog rata kad su branitelji umirali s krunicom oko vrata. Tko to može i smije ignorirati?”
U tom je kontekstu podsjetio na pravilo duhovnog života “Po Mariji k Isusu”, te naglasio, kako je naš hrvatski narod, kao i drugi narodi, to dobro shvatio.
“Zato imamo toliko crkava, pjesama, hodočašća, zavjeta, raznih pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji u čast. Ona je vjerna čuvarica našeg, kao i drugih naroda. I u ovim današnjim časovima moralnih i materijalnih katastrofa valja joj se obraćati za zagovor” rekao je preč. Kancijanić, te homiliji zaključio riječima pjesme “O divna Djevice nebeska kraljice,
ti znadeš najbolje naše nevolje. Gospo naša na nebo uznesena spasi i čuvaj nas!”

Txt: G. Krizman

Foto: Župa Uznesenja Marijina – Katedrala Pula

Najave