Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Pula: Misa za mir u Ukrajini i 40-satno klanjanje za Domovinu

U pulskoj crkvi Majke Božje od Milosrđa, filijalnoj crkvi katedralne župe, od četvrtka, 2., do subote, 4. ožujka održano je 40satno klanjanje pred Presveti Oltarskim Sakramentom za Domovinu, nakane naroda, napose za mir u Ukrajini te osobne nakane. Započelo je u četvrtak nakon večernje mise koja je održana za nakanu mira u Ukrajini. Tu je misu predvodio katedralni župnik vlč.  Rikardo Lekaj. U klanjanje su se, uz župljane katedralne župe, uključili i brojni drugi vjernici, članovi raznih molitvenih zajednica koje postoje u Puli.

Klanjanje je završeno molitvom i blagoslovom s Presvetim u subotu ujutro, nakon čega je s početkom u 10 sati održana misa zahvalnica.

Na početku homilije tijekom mise zahvalnice, vlč. Lekaj je naglasio, kako se ovo misno slavlje izraz zahvale Bogu za milosne trenutke doživljene i proživljene u toku 40 sati klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, danju i noću.

Također je zahvalio vjernicima koju si izrazili želju za ovom inicijativom, jer „vi vjernici ste pozvani biti uz nas svećenike da možemo zajedno činiti na ono na što nas Gospodin poziva ‘molite, bez prestanka molite’.“

U osvrtnu na dnevno evanđelje, posebno se zaustavio na Isusovim riječima „Čuli ste da je rečeno: ljubi bližnjega svoga“. Rekao je, da je često teško ljubiti bližnje, no ukazao je na činjenicu kako nas osobito u korizmeno vrijeme Bog poziva na veću ljubav, na onu ljubav kojom sam Bog ljubi čovjeka. „Mnogima je teško ljubiti neprijatelja, ali Isus to traži od nas, jer je i sam to činio. Jasno, mi nismo Isus, ali svaki kršćanin po sakramentu koje je primio pozvan je biti drugi Krist, biti slika Božja, i to slika za ovaj svijet. No, ne po fizičkom izgledu, već po srcu, jer se upravo po tome kršćani razlikuju u svijetu. Mi smo kao kršćani pozvani živjeti Božju ljubav, koja je dar od Boga, a tu ljubav kušamo u Kristovoj blizini, u molitvi, u sakramentima. Ove dane, dolazeći pred života Krista u tišini mogli smo čuti otkucaje Srca Isusa, otkucaje ljubavi, i tu smo mogli primiti ovu  ljubav“ rekao je propovjednik, te posvijestio, kako je „Krist izvor ljubavi, i onaj ju kuša i prianja, njega ta ljubav preobražava.“

Spomenuo je nakanu mise na početku za mir u Ukrajini i nakanu klanjanja za Domovinu, te potaknuo vjernike da im sve to što su proživjeli bude na obraćenje, „da možemo ovo korizmeno vrijeme živjeti u jednoj istinskoj i pravoj molitvi i borbi protiv grijeha, protiv zloga, protiv krivih nauka, protiv krivih ‘kateheza’ ovoga svijeta koje žele čovjeka udaljiti od izvora života i Kristove ljubavi. Neka nas zahvati Kristova ljubav, ona koja se daruje na križu, koja je pobijedila neprijatelja zloga, te neka uništi sve grijehe u moje i tvome srcu da možemo biti i mi Kristova ljubav za ovaj svijet u kojem živimo, gdje djelujemo, gdje radimo“ rekao je na kraju don Lekaj.

Sudionici klanjanja su se kroz 40 sati neprestano izmjenjivali, po dvoje, ili više njih, kako bi klanjanje bilo danonoćno kontinuirano.

 G. Krizman

Najave