Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Pula: Crkva Misericordia proslavila svoj dan

Crkva Majke Božje od Milosrđa, ili kako je svi žitelji Pule prepoznaju – crkva Misericordia, proslavila je u ponedjeljak, 10. listopada svoj dan. Naime, prije 639 godina, 10. listopada 1383., prema zapisu povijesne predaje u arhivu katedralne župe, na tom se je mjestu ukazala Majka Božja.

Svečano misno slavlje o blagdanu te crkve u pulskoj starogradskoj jezgri ove je godine predvodio vlč. Jurica Manzoni, vicerektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater, uz koncelebraciju katedralnog župnika vlč. Rikarda Lekaja te vikara katedralne župe vlč. Leonarda Škeca.

Predslavitelj je na početku napomenuo da se u dnevnom evanđelju, koje donosi prikaz susreta Blažene Djevice Marije i Elizabete, tri puta ponavlja riječ utroba. Citirao je Papu Benedikta XVI. Koji je pred više od dva desetljeća da se nalazimo u postkršćanskom vremenu, sa svim obilježjima koje ono donosi. Istaknuo je sličnost hebrejskih riječi rehem što znači utroba i rahamim što znači milosrđe. Naglasio je potrebu da uronimo u Božju Riječ kao što se dijete nalazi u utrobi, „Riječ o utrobi i o milosrđu želi kroz riječ Evanđelja ući u svakoga od nas“, naglasio je propovjednik.  Istaknuo je nadalje radost susreta Marije i Elizabete, „onaj tko je doživio u svome životu iskustvo susreta s Bogom, s njegovom Riječi zna da je to savršena radost, koja ne dolazi od ovoga svijeta“. „Isus Krist se po naviještenoj Riječi može roditi u životu svakoga čovjeka “, rekao je između ostalog vlč. Manzoni.  

Nakon završnog blagolsova, svi okupljeni su na poziv župnika Lekaja u ophodu prošli iza glavnog oltara u kojem  se čuva povijesni kip Majke Božje. 

Istoga dana, u 10 sati ujutro, u suradnji s OŠ Centar, čije pročelje zatvara istočnu strane Trga Dante Alighieri, na kojeg sa sjeverne strane gleda pročelje crkve Misericordie, održana je svečana misa za početak nove školske godine.

Nakon večernje mise, u povodu obilježavanja Dana Misericordie, pulski arhitekt Anton Percan održao je u Čitaonici kluba umirovljenika predavanje o spomenicima, spomen-obilježjima i skulpturama na području Mjesnog odbora Stari grad, sa osvrtom na povijest grada te na spomen obilježja ostalih gradskih kvartova.

Crkva Gospe od Milosrđa zavjetna je crkva sagrađena nakon ukazanja Blažene Djevice Marije 1389. godine. Obnavljana je u razdoblju od 1447. do 1453. godine, i zajedno s novim samostanom bila je predana redu augustinaca do 1780. godine. Uz crkvu je djelovao i augustinski hospicij u razdoblju od 1600. do 1814. godine. Crkva je stradala u požaru 1858. godine i odmah je potom obnovljena. Ponovno je obnavljana 1980. i 2015.

Ova crkva koja se nalazi u samoj starogradskoj jerzgi, svojom bočnom stranom prati povijesnu ulicu iz rimskoga doba cardo maximo, a začelje crkve je neposredno uz jednu od najznačajnijih pješačkih zona u gradu, Ulicu Sergijevaca, rimsku decumano maximo, žilu kucavicu već u antičko doba; ta je crkva, dakle, ondje zamišljena i izgrađena kao  “duhovno srce” grada.

U prilog činjenici koliko je ta crkva bila značajna žiteljima grada Pule u prošlosti govori i podatak da je godine 1898. arhitekt Tomasi iz Trsta izradio projekt za izgradnju veće crkve Gospe od milosrđa prema kojem je trebala izrasti u jedno velebno, nekoliko puta veće zdanje. No, zbog raznih teškoća izgrađeni su samo novi prezbiterij i sakristija, dok je ostatak crkve ostao stari.

Ulaz crkve gleda na povijesni Trg Dante Alighieri koji je s istočne strane omeđen najstarijom pulskom školom, koja je za potrebe školovanja djece tadašnjih djelatnika Austro ugarske mornarice izgrađena 1867. Godine 1947. u toj je je zgradi započela nastava Prve Hrvatske osnovne škole sa četiri odjeljenja, uz koju je u istoj zgradi djelovala i Prva talijanska osnovna škola. U istoj zgradi danas djeluje OŠ Centar.

(G. Krizman)

Najave