Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Pula: Biskup Milovan predvodio misu zadušnicu za biskupa Pozaića

Misa zadušnica za biskupa Pozaića

Istarski ogranak Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva „Mons. Marcel Krebel“ organizirao je u ponedjeljak, 22. svibnja 2023. misu zadušnicu za pokojnog naslovnog pićanskog i umirovljenog zagrebačkog pomoćnog biskupa Valentina Pozaića, dugogodišnjeg duhovnika HKLD-a. Misu je u pulskoj crkvi sv. Pavla ap. predvodio umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan.

Na početku mise prigodnim pozdravima obratio se preč. Milan Mužina, pulski dekan, župnik Župe sv. Pavla ap., a koji je ujedno i duhovnih istarskog ogranka HKLD-a.

U prigodnoj homiliji, biskup Milovan je naglasio kako je pokojni biskup Pozaić bio među članovima Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva cijenjen i rado slušan.

„Bio je čovjek koji je cijeli svoj život posvetio zaštiti ljudskoga života, veličini toga dara Božjega i svetosti ljudskoga života“ rekao je biskup Milovan, te podsjetio na riječi koje je u prigodi pogreba na zagrebačkom groblju Mirogoj izrekao predsjednik HKLD-a izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak, da bez Valentina Pozaića ne bi ni bilo toga društva, on je doista čitavoga sebe ugradio u Društvo.

Nadalje, propovjednik je podsjetio, kako je poznato da je biskup Pozaić najveći doprinos hrvatskome društvu dao promicanjem bioetike. „On je doslovno donio bioetiku kao disciplinu u Hrvatsku. 1986. godine osnovao je Centar za bioetiku, objavio mnogo knjiga i članaka s tog područja, organizirao simpozije, nastupe u medijima, bio član mnogih povjerenstava, čak i na međunarodnoj razini. Bilo mu je jako stalo u promicanju i zaštiti ljudskog života i njegovog dostojanstva budu uključeni i liječnici i drugi znanstvenici. Iako je bio profesor i znanstvenik, bio je redovnik, svećenik, pastoralac kako kažemo i rado je za svoga života i aktivnoga rada posjećivao Misionarke ljubavi, Caritas, ali i zaražene od side u bolnici“ rekao je biskup.

U duhu Pozaićeva gesla „Život biraj“, biskup Milovan je naglasio „čovjek treba birati, ali čovjeka treba odgajati da ispravno bira od djetinje, ali i kasnije dobi. Uvijek je potrebno odgajati, pomoći osobito u odgoju mladih da bi svi naučili izabirati što dosljednije dobro“.

Podsjetio je i na riječi biskupa Pozaića „Kukavičluk pita je li nešto sigurno, taština pita je li popularno, a savjest uvijek pita je li nešto ispravno“, te u tom duhu nastavio „i dok je katoličkim liječnicima i farmaceutima pomagao u obrani savjesti, uvijek se rado pozivao na junaka vjere i mučenika, bl. Alojzija Stepinca, mučenika savjesti“.

Biskup Milovan je podsjetio i kako je Pozaić ostao u sjećanju vjernika Istre kao naslovni biskup stare Pićanske biskupije. Često je znao doći i u Pićan, ali bio je prisutan i ovdje u Puli, osobito na skupovima katoličkih liječnika.

U ovom vazmenom vremenu slavimo Kristovu pobjedu nad smrću, nad grijehom i svim silama zla. Pokojni biskup Valentin čitavoga života ispovijedao je i naviještao tu kršćansku vjeru i nadu, pa vjerujemo da je primio tu baštinu osobne vjere, a to je život vječni. Ovom svetom misom zahvaljujemo Bogu za život i uzorno djelovanje našega svećenika, redovnika i biskupa Valentina. Sijao je Riječ Božju ustrajno čitavog života s pouzdanjem i do kraja, često i sam napadan u medijima. Znao je da plodovi rada neće biti izgubljeni, rekao je biskup Milovan, te sve pozvao na molitvu za pok. biskupa Pozaića kao i za sve pokojne da dožive puninu blaženstva.

G. Krizman

Najave