Srijeda, 17 travnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Proslavljena 95. obljetnica rođenja bl. Bulešića

U srijedu, 13. svibnja 2015., o blagdanu Gospe Fatimske, u selu Čabrunići, rodnom selu bl. Miroslava Bulešića, svečanim misnim slavljem obilježena je 95. obljetnica njegovog rođenja.

Misno slavlje na otvorenom, pored kapelice posvećene Blaženiku, predvodio je župnik župe Svetvinčenat vlč. Darko Zgrablić u suslavlju sa vlč. Dragutinom Petrovićem, župnikom u Kršanu, koji je proveo djetinjstvo u selu Čabrunići. Kapela Blaženiku u čast podignuta je donacijama mještana te drugih njegovih štovatelja, a blagoslovljena je prošle godine dan uoči obljetnice mučeništva.

U misnom slavlju zahvale za dar života Blaženika, župnik je u homiliji usporedio vrijeme siromaštva i neizvjesnosti koje je vladalo pred 95 godina i današnje vrijeme, no, naglasio je, u svakom vremenu čovjek bira u koje će vrijednosti uložiti svoj život. Svaki dan biramo za što ćemo živjeti, za što ćemo davati vrijeme svoga života,  a naše riječi vrijede onoliko koliko naša djela stoje iza njih, naglasio je župnik, te citirao Blaženikove riječi izrečene u buzetskoj crkvi napadačima koji su htjeli do svetohraništa: ‘ovuda ćete proći samo preko mene mrtva’.

Na kraju misnog slavlja svoje sjećanje na djetinjstvo provedeno u selu Čabrunići izrekao je vlč. Petrović, naglasivši kako je Blaženik posredno zaslužan i za njegovo zvanje. Misnom slavlju nazočio je i Blaženikov najmlađi brat Josip, koji i danas sa suprugom živi u staroj obiteljskoj kući Bulešićevih, te je nakon mise, svima koji su željeli, pokazao Blaženikovu rodnu kuću.

Govoreći o tome kako mještani Čabrunića, i župljani Svetvičenta, žive sa svojim Blaženikom župnik Zgrablić je naglasio kako kapela Blaženiku u čast postaje zaista središte sela, gdje se mnogi zaustavljaju u molitvi. Mjesto je to za duhovnu okrepu i za brojne hodočasnike koji dođu obići rodnu kuću. A daleko veći broj hodočasnika koji dolaze u Svetvinčenat, iz zemlje i inozemstva, svojevrsni su znak, svjedočanstvo i izazov samim župljanima i sumještanima da i oni sami, iz dana u dan, sve više otkrivaju Blaženika.

Od pastoralnih aktivnosti župnik je napose istaknuo misu za sve hodočasnike koja se održava svake prve nedjelje u mjesecu, za sve one koji se bl. Miroslavu preporučuju u nakane. Svakog posljednjeg petka u mjesecu od 20:00 do 00:00 je bdijenje uz sam grob Blaženika. Kao župnik primjećujem mnoge župljane ili slučajne namjernike koji se dođu pomoliti u Crkvu, na grob bl. Miroslava. Župa zaista sve više diše uz bl.  Miroslava, zaključio je župnik.

Najave