Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Proslavljen blagdan sv. Mavra

U četvrtak, 21. studenoga  2013., u porečkoj prvostolnoj crkvi, Eufrazijevoj bazilici, svečano je proslavljen blagdan sv. Mavra, biskupa i mučenika, zaštitnika Grada Poreča i Porečke biskupije.

Misno slavlje predvodio je krčki biskup Valter Župan, a koncelebrirali su riječki nadbiskup i metropolita  Ivan Devčić, gospićko-senjski biskup  Mile Bogović, biskup domaćin  Dražen Kutleša,  umirovljeni biskupi Ivan Milovan i Metod Pirih, kanonici prvostolnog kaptola sv. Mavra, dekani te tridesetak svećenika.

U prepunoj bazilici misi su, uz brojne žitelje Poreča i okolice, nazočili istarski župan Valter Flego, porečki gradonačelnik Edi Štifanić sa suradnicima te predstavnici vojske i policije.

U prigodnoj propovijedi, govoreći o sv. Mavru,  mons. Župan je pojasnio kako su prvi kršćani one koji su dali život za vjeru nazivali martiri, što na grčkom znači svjedoci, svjedoci Božje ljubavi u životu čovjeka.

Udaljavanje čovjeka od Boga osnova je svakoga zla, a upravo se to događa kada se u centar stavlja čovjek, i kada si čovjek dopušta zadiranje u naravne zakone jer tada zbivanja nemaju granice i dovode do zla neslućenih razmjera.

Foto

Svaki novi život je dar, naglasio je nadalje mons. Župan, i svatko je pozvan oploditi svoj život  na dobrobit drugih. Spomenuvši aktualnu problematiku zaštite obitelji propovjednik je naglasio: “Normalno prirodno stanište novoga života jest obitelj, zato jer tu čovjek raste u ljubavi; nema bez ljubavi ništa. To je novina kršćanstva, Isus Krist je ljubav donio na zemlju, no ta je riječ danas izgubila svoj izvorni smisao, ali bez te Božje ljubavi koja je s neba došla na zemlju, nema ništa, nitko ne može bez ljubavi živjeti.”

Iako na drugačiji način od sv. Mavra, i sukladno današnjim okolnostima Isus od nas traži da svjedočimo svoju vjeru, a to možemo samo ukoliko smo sazreli na putu vjere, jer vjera samo iz tradicije ne daje argumente koji mogu poduprijeti svjedočenje za Isusa. Današnji blagdan pred nas stavlja pitanje i izazov izgradnje naše vjere. Kršćanstvo nije samo niz lijepih svečanosti, kršćanstvo je život, i svoje kršćanstvo treba svjedočiti upravo svojim životom, pa tako i prvog prosinca, zaključio je biskup Župan.

Na kraju misnoga slavlja, a prije zaključnih zahvala sudionicima, mons. Kutleša je izrazio zahvalnost Zaštitniku biskupije, što je svojim životom i svjedočanstvom ostavio traga na ovim prostorima. “Sv. Mavro je šansu koja mu je dana u životu iskoristio da posvjedoči za Krista; nedavno smo slavili beatifikaciju svećenika koji je živio život svjestan da mu je od Boga darovan, pa ga je stoga za Boga i za vjeru i predao; on je iskoristio svoju šansu. I nas danas ovaj blagdan zove da u svojim životnim okolnostima iskoristimo šansu, da svojim djelima posvjedočimo svoju vjeru, zaključio je biskup Kutleša.

Najave