Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Proslava Sv. Tome u Puli

U subotu,  03. lipnja u pulskoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena svetkovina sv. Tome ap, zaštitnika Pulske biskupije i Grada Pule. Tim je povodom u prostorijama katedralne župe upriličen svečani susret između  predstavnika mjesne Crkve i gradskih vlasti. Uz porečkog i pulskog biskupa Ivan Milovana u ime dijecezanskih struktura susretu su nazočili preč. mr. Ilija Jakovljević, biskupijski kancelar i ekonom , mons. Vilim Grbac,pulski dekan i katedralni župnik te nekolicina župnika pulskih župa, a gradsku upravu predstavljao je prof. Fabrizio Radin, pulski dogradonačelnik. Ovo je bio prvi susret gradskih i dijecezanskih struktura u prigodi obilježavanja Sv. Tome  nakon više godina pauze te je izražena namjera da se ubuduće razvije intenzivnija suradnja u cilju realizacije novih kvalitetnih sadržaja u sklopu obilježavanja proslave svetkovine gradskog patrona, po  uzoru na susjedne gradove koji u tom pogledu imaju razvijenu dugu tradiciju. U nastavku susreta razgovaralo se o većim aktualnim projektima na području grada, uglavnom iz domene infrastrukture, obrazovanja, i sl.

Na početku večernjeg slavlja okupljenim vjernicima kratkim se uvodom obratio mons. Grbac, katedralni župnik. Liturgijski dio svetkovine započeo je, sukladno višegodišnjoj tradiciji, sa svečanom pjevanom Večernjom u čast sv. Tomi, nakon koje je uslijedilo koncelebrirano misno slavlje pod predsjedanjem biskupa ordinarija, mons. Milovana, u koncelebraciji sa prečasnim kanonicima Stolnog kaptola Sv. Tome ap.,  te svećenicima dekanata. Ordinarij se u uvodnom dijelu homilije osvrnuo na lik i djelo Sv. Tome, naglasivši da je to bio čovjek velikih zanosa, te ustvrdivši kako je slijedom njegova najpoznatijeg postupka-provjeravanja, Isus  izrekao blaženstvo svim generacijama vjernika nakon apostola, „Blaženi koji ne vidješe a vjeruju.“  Biskup je tu spomenuo kako je i novozaređeni pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, naslovni biskup Cavtata, uzeo za biskupsko geslo upravo riječi sv. Tome ap.: „Gospodin moj i Bog moj!“.

U nastavku homilije, konstatacijom „najveće se stvari ne vide očima nego srcem“ propovjednik se osvrnuo na razne pristupe vjeri, citirajući pritom i encikliku pape Benedikta XVI. o odnosu razuma i vjere. Sadržaj vjere dan nam je Božjoj objavi no osim tog milosnog primanja hod i rast u vjeri plod su i osobnih nastojanja i zalaganja u jačanju vlastite vjere, uz ostalo kroz molitvu i sakramentalni život.  Sveti Toma ap. primjer je čovjekove sumnje ali je uzor velike vjere, koji je završio svoj zemaljski život podnijevši mučeništvo kao Kristov svjedok, a prema predajama, zaslužan je za širenje vjere prema istoku, sve do Indije.

Svečanu Večernju i misno slavlje skladnim su pjevanjem, za ovu prigodu okupljeni u izuzetno velikom broju, pratili pjevači iz svih pulskih župnih zborova pod ravnanjem prof. Danice Benčić.

Osim vjerskim sadržajima dan Sv. Tome u Puli je obilježen sportskim susretima te u Gradskoj knjižnici i čitaonici otvorenjem prigodne tematske izložbe dječjih radova na temu patrona grada.(g.k.)

Najave