Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Sv. Petra i Pavla u Kostanjici

Župa Kostanjica, u Umaško – oprtaljskom dekanatu,  je 29.06. proslavila svoje svete zaštitnike sv. Petra i Pavla.

Misu je predvodio vlč. Rikard Lekaj iz katedrale u Puli u koncelebraciji s mjesnim župnikom Miroslawom i paterom Krištofom iz Poljske.

U vrlo nadahnutoj propovijedi don Rikard je podsjetio da je naš pravi početak je Isus Krist te da u susretu s njim se sve mijenja. Isus je Šimunu rekao da je Petar, Stijena. Tako je Šimun od ribara postao apostol, te iako je u trenucima slabosti zatajio Isusa, po svojoj vjeri, je postao veliki Božji suradnik na kojem Isus utemeljuje Crkvu. Postao je izabrani apostol oko kojega se Crkva trajno okuplja.

Šaul je ispočetka bio progonitelj kršćana dok nije doživio šok u objavi Isusa Krista na putu u Damask. Promijenio je ime u Pavao i postao najveći navjestitelj evanđelja, sve do svoje mučeničke smrti.

Znači, bitan je njihov susret s Kristom, njihovo obraćenje. Prihvatili su Isusa Krista i njegovu riječ i ustrajali u služenju Bogu sve do kraja. I za sve nas je bitan taj susret s Isusom Kristom, bitna je vjera.

Na kraju svete mise, mjesni župnik don Miroslaw je zahvalio svima koji su doprinijeli ovoj svečanoj proslavi mjesnih zaštitnika: don Rikardu i pateru Krištofu, pjevačima, spremačicama crkve, mještanima koji su uz pomoć Općine Grožnjan pripremili domjenak nakon mise.

Na župnoj crkvi se upravo izvode radovi rekonstrukcije krovišta, tako da su domjenak i druženje  premješteni sa trga ispred crkve u dvorište bivše školske zgrade.

                                                                                                VDM

Najave