Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Mihovila u znaku svećeničkih i redovničkih jubileja

Župa sv. Mihovila arkanđela u Žminju i ove je godine blagdan svog zaštitnika proslavila svečanom misnom poldanicom na blagdan svetih arkanđela Mihovila, Gabriela i Rafaela. Prema tradiciji tu misu predvode naizmjenično, iz godine u godinu, svećenici rodom iz te župe a na proslavi redovito koncelebriraju bivši župnici, svećenici iz Pazinskog dekanata te okolnih župa. Ove je godine misno slavlje, u četvrtak, 29. rujna, predvodio preč. Milan Mužina, pulski dekan i župnik pulske Župe sv. Pavla, a koncelebriralo je dvadesetak svećenika. Prigodnu riječ pozdrava okupljanima je uputio župnik domaćin vlč. Jordan Rovis.

Predslavitelj je na početku homilije podsjetio da je Mihovil, „Tko je kao Bog“, borac protiv oholih anđela koji su se pobunili protiv Boga. Gabriel, čije ime znači „Snaga Božja“ je navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će postati majka Sina Božjega, a otkriva tajnu i starcu Zahariji da će mu žena roditi sina Ivana koji će krstiti Isusa“, rekao je preč. Mužina te je nastavio, „Rafael, čije ime znači „Božji lijek“, je po svojoj službi dotaknuo Tobijine oči i uklonio tmine njegove sljepoće“. Predvoditelj je u nastavku podsjetio da „prije nego li je Bog stvorio svijet i ljude, stvorio je u nebeskim visinama nebrojene anđele. Anđeli postoje prije svega da slave Boga. Oni su Božji poslanici, izvršitelji Božje volje i njegovih poruka ljudima.“ „Svaki od nas ima svog anđela čuvara“, rekao je predslavitelj te se je prisjetio, „moj je nono uvijek govorio da ga je anđel upozoravao u pojedinim životnim situacijama.“

„Sv. Mihovil svojim imenom upozorava otpale anđele i nas ljude na veličanstvo Božje, time nas poziva da priznamo Boga za svojega Stvoritelja i Gospodina. Mihovil je tako postao vođom svih anđela, on je prvi kod Boga po svojoj odanosti Bogu, stoga njegovo ime označava njegovu veličinu i moć.“ Predvoditelj je potom pojasnio pojedine elemente oltarne pale na glavnome oltaru u žminjskoj crkvi. „Mač koji sv. Mihovil drži u svojoj desnoj ruci, da njime kazni pobunjene anđele je sila pravednosti Božje koja kažnjava grijeh. Vaga koju drži u lijevoj ruci označava pravednost Božju koja prosuđuje dobra i zla djela, te ih nagrađuje ili kažnjava. Bog će i naša dobra i zla djela, jednom, na kraju života, odvagnuti i po tome će se vidjeti jesmo li zaslužili raj ili pakao. Zmaj pod nogama sv. Mihovila prikazuje nam pobjedu tog Božjeg anđela nad Luciferom i njegovim pristašama. Bog je Mihovila postavio kao nebeskog vođu da prima sve duše koje s ovoga svijeta sele u vječnost.“

„Anđeli na čelu sa sv. Mihovilom mole za nas i prinose Bogu naše molitve, naša dobra djela, našu dobrotu, požrtvovnost,  ali ukazuju i na zla djela“, podsjetio je propovjednik. Zato nas anđeli upućuju na dobro i vraćaju na pravi put spasenja. Oni se brinu za naše posvećenje, oni nam nastoje pomoći da se duhovno uzdignemo, da se više približimo Bogu, oni nam pomažu u našim potrebama i čuvaju nas od napasti i nesreće. Oni su sa nama posebno u zadnjim trenutcima našega života kad se rastajemo s ovim svijetom. Zato smo u teškim i lijepim trenutcima pozvani moliti molitvu anđelu čuvaru“, rekao je predslavitelj te je anegdotalno naglasio njezinu važnost. Ispričao je kako je upravo detalj poznavanja te molitve, što je bilo jedino čega se je jedno oteto malo dijete sjećalo kada ga je policija spasila od otmičara, bio trag zahvaljujući kojem su ga uspjeli vratiti roditeljima. „ I iz ovoga primjera vidimo da molitva spašava život“, rekao je preč. Mužina te je pozvao okupljene „Dragi Žminjci, ne zaboravite našega svetega Mihovila kamo god pošli.“

Misi su, uz okupljene vjernike, nazočili načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, predsjednica Općinskog vijeća Sara Mužina, ravnateljica žminjske osnovne škole Miranda Damjanić Roce te ravnateljica mjesnog vrtića Nevia Jedrejčić. Obzirom da je sv. Mihovil uz ostalo i zaštitnik policije toj je misi tradicionalno nazočio i načelnik Policijske postaje Rovinj Branko Bestulić, tre predstavnici policijskih postaja iz drugih obližnjih gradova.

Na kraju je, prema tradiciji, župnik domaćin izrekao čestitke i uručio prigodne darove jubilarcima među nazočnim svećenicima. Ove godine preč. Mladen Matika obilježava 25 godina svećeništva. Župnik je spomenuo i 60. obljetnicu svećeništva preč. Željka Stavera, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao nazočiti toj misi, a dijamantni 60. jubilej obilježava i vlč. Aleksandar Branimir Petrović, svećenik koji nije rodom iz Žminja, ali koji često dolazi u tu župu i pomaže župniku, no ni on nije zbog bolesti mogao biti prisutan. Još jedan poseban jubilej koji je obilježen tom prigodom je i 25 godina djelovanja s. Auguste Modrušan u toj župi, za što joj je župnik uz čestitke uručio i prigodan dar.

U kontekstu čestitanja s. Augusti vlč. Rovis je najavio i svečano obilježavanja 50. obljetnice prisustva sestara milosrdnica u toj župi, proslava će biti sredinom došašća, a za tu je prigodu u pripremi i izdavanje prigodne publikacije.

Misno slavlje glazbeno je animirao Župni zbor sv. Mihovila pod ravnanjem Aleksandre Orbanić te uz orguljsku pratnju Nele Božac.

(Txt: G. Krizman, Foto: N. Peteh)

miholja žminj

Najave