Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Proslava Sv. Mihaela arkanđela, zaštitnika župe Šterna

Svečanom koncelebriranom misom proslavljen je u petak, 29. rujna, zaštitnik župe Šterna, u Umaško – oprtaljskom dekanatu, Sv. Mihael arkanđel.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Angelo Alexander Almoto Parades, tajnik biskupa u Trstu, u koncelebraciji sa župnikom vlč. Marcinom Madej i vikarom župe vlč. Raffaelom Villergas Castano.

U nadahnutoj propovjedi vlč. Angelo objasnio je I. čitanje iz Knjige otkrivenja Sv. Ivana apostola 12,7-12a: „Lucifer i njegovi anđeli zaratili su sa Mihaelom arkanđelom i njegovim anđelima, ali Zmaj ne nadvlada, i ne bijaše im više mjesta na nebu, zbačen je Zmaj veliki.

Sv. Mihael i njegovi anđeli služe Bogu i ljudima, za koje je Bog žrtvovao svog Sina jedinca.“

Nakon toga vlč. Angelo je objasnio netom pročitani ulomak Evanđelja po Ivanu za i naglasio da je bitna ISTINA.

U ono vrijeme: Kad Isus ugleda gdje Natanael dolazi k njemu, reče za njega: »Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare!« Kaže mu Natanael: »Odakle me poznaješ?« Odgovori mu Isus: »Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom.« Nato će mu Natanael: »Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!« Odgovori mu Isus: »Stoga što ti rekoh: ‘Vidjeh te pod smokvom’, vjeruješ. I više ćeš od toga vidjeti!« I nadoda: »Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.«

Misno slavlje je animirao župni zbor iz Buja, a nakon svete mise župljani i njihovi gosti družili su se ispred župne crkve uz prigodni domjenak.

VDM

Najave