Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Ane u sv. Martinu Labinskom

U srijedu, 26. srpnja, okupilo se mnoštvo vjernika kako domaćih tako i onih iz cijeloga Dekanata u župnoj crkvi u Sv. Martinu. Razlog tome bila je proslava sv. Ane koju od davnina časte vjernici toga kraja kao zaštitnicu trudnica i onih koje žele postati majke.

Misno slavlje je započelo procesijom u kojoj su sudjelovali labinski svećenici, sadašnji kao i neki od njihovih prethodnika, te vlč. Josip Mašina, župnik u Lanišću koji je predvodio misno slavlje. Liturgijsko pjevanje je animirao zbor zajednice Omnia Deo.

Predvoditelj slavlja je u homiliji dao poticaj za življenje vjere poput sv. Ane i sv. Joakima pa je između ostalog rekao: „O sv. Ani i sv. Joakimu nam ništa ne govori evanđelje već spisi iz 2. stoljeća. Joakim je bio bogat čovjek koji je vrlo rado davao jedan dio bogatstva siromasima, a drugi dio Bogu za žrtvu. Ana je bila nerotkinja. Oni su imali puno razloga da se pobune protiv Boga. I mi u svom životu smo često u napasti da prigovaramo Bogu kada nije po našoj volji i uvijek pitamo zašto? Joakim i Ana ne pitaju zašto već ulaze u molitvu i traže volju od Boga. Ulaze i u žrtvu gdje poste 40 dana. Bog je nagradio njihovu ljubav, vjeru, pouzdanje i žrtvu te podario im majku Sina Božjega. Svaki je od nas pozvan ljubiti Boga poput sv. Ane i sv. Joakima. Isus nas poziva da ga ljubimo više od majke i oca, braća i sestre, više nego samoga sebe. Mi ne možemo zavoljeti jedni druge ako Boga ne stavimo na prvo mjesto. Duh Sveti ima snagu da začme Božansku ljubav u našem srcu.“

Vlč. Mašina je nastavio: „Kada tražimo istinu to nije pojam već Istina je osoba. Tradicija nije loša sama po sebi ali ti ne može dati silu Božju. Ako nema promjene u mom životu, ako se ne mijenjam, čemu tradicija? Tražimo od Duha Svetoga dar Božanske ljubavi. Srce treba odreagirati na Božju riječ. Moramo imati uvjerenje da je Bog uz nas. Ako smo dobili Krista, sve smo dobili. Poželimo da Bog vodi dijalog u našem srcu. Ako vjeruješ da ti jedini smisao života može dati Krist, počinje ti spasenje.“

Nakon zagovornog blagoslova ispred kipa sv. Ane, uslijedio je blagoslov vozila i vozača u sklopu akcije MIVA. Prikupljeno je 450,00 € za naše misionare.

Kao i svake godine, vrijedni su domaćini pripremili iće i piće za okrjepu pa se druženje uz razgovor nastavilo ispred crkve. (LB)  

Najave