Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Proslava spomendana sv. Faustine Kowalske

Sestre Milosrdnog Isusa, koje djeluju u Puli, spomendan sv. Faustine Kowalske proslavile su, u ponedjeljak, 5. listopada 2015. svečanim misnim slavljem u Kapeli Milosrdnog Isusa, koja se nalazi u sklopu Doma za starije i nemoćne osobe sv. Polikarp. Misno slavlje je predvodio  vlč. Joško Listeš, župnik župe Krista Spasitelja u Puli. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor sv. Eufemije iz Rovinja. Uz predslavitelja koncelebrirao je generalni vikar biskupije, rovinjski župnik mons. Vilim Grbac te drugi pulski svećenici.

 Galerija fotografija: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/galerija/category/68-faustina2015.html

  Homilija: https://youtu.be/CwNyD3LRfRo

Predslavitelj je u prigodnoj homiliji  svrnuo pozornost okupljenih na ono što je iz života sv. Faustine može nama danas koristiti za našu duhovnu formaciju i za svagdanju borbu u životu, napose u perspektivi najvažnijeg Božjeg očitovanja od Starog zavjeta do danas, Božjeg milosrđa. Ono je, tijekom duge povijesti Crkve, zbog mnogih bitnih događaja i problematika bilo nekako ostalo izvan fokusa Crkve pa tako možda i daleko od svijesti vjernika, no, intervencijom i zalaganjem sv. Faustine ono je ponovo u teološkim i vjerničkim promišljanjima dobilo svoje mjesto. Propovjednik se je osvrnuo i na curiculum vitae Faustine Kowalske sa kontekstualnim pojašnjenjem društveno socijalnih prilika u kojima je ona jedva primljena u redovničku družbu, jedinu koja tada, za razliku od ostalih, nije zahtijevala plaćanje miraza kod ulaska u samostan. No, primljena je, uz ostalo i zbog svog držanja, ljubaznosti i iskrenosti pristupa, a to uvelike može i nama danas biti pouka u pristupanju svakodnevnim situacijama, pojasnio je propovjednik. U nastavku je i kroz druge situacije opisane u biografiji svete Faustine istaknuo kako bi po uzoru na nju u svim okolnostima trebali tražiti Božju volju, čak i onda kada nam je neshvatljivo zašto se nešto događa, ali treba s pouzdanjem prihvatiti Božji plan.  Propovjednik je na kraju, spomenuvši prispodobu o izgubljenom sinu, naglasio kako milosrđe u sebi ne sadrži sažaljenje, već ono naprotiv vraća čovjeku dostojanstvo.

Po završetku misnog slavlja uslijedio je ofer, čašćenje relikvija sv. Faustine Kowalske, te nakon toga druženje sudionika misnog slavlja  uz prigodnu okrepu u atriju Doma sv. Polikarp.

Najave