Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

Proslava Male Gospe u Labinu

U Crkvi Rođenja Marijina u Labinu ove je godine blagdan Male Gospe zaštitnice župe, u nedjelju, 8. rujna proslavljen posebno svečano. Župa se je za svoj blagdan ove godine pripremala devetnicom u kojoj su sudjelovali svećenici dekanata i gosti, a na misi je svake godine sudjelovao lijepi broj vjernika. Na sam blagdan misu je predvodio fra Darko Tepert, gvardijan Pazinskog franjevačkog Samostana Pohođenja Marijina uz koncelebraciju svih svećenika labinskog dekanata.

Predvoditelj slavlja je u svojoj homiliji istaknuo: „U današnjem se evanđelju spominju veliki likovi iz povijesti izraelskog naroda, povijesti našega spasenja još od Knjige Postanka, počevši od Abrahama, Izaka i Jakova, praoce naše vjere. Onda je tu kralj David iz čije će loze doći Isus. Osim tih velikih likova u Davidovu potomstvu nalazimo i negativne primjere. Spominje se kralj Ahaz koji nije htio tražiti znak od Boga. Kralj je bio neposlušan Božjoj riječi. Zatim je tu kralj Manaše koji je dopustio da se podignu svetišta drugim bogovima, sklapao je saveze s narodima s kojima je Bog zabranio da se sklapaju. Imamo zatim kralja Jehoniju kojemu je prorok Jeremija rekao kako iz njegova potomstva više nijedan kralj neće doći. Kao da se to prokletstvo ostvarilo jer više nitko značajan neće biti u tom potomstvu. Sve dok se uz Josipa nije pojavila Marija koja je unijela promjenu u tu Davidovu lozu. Marija mala, neznatna omogućava da se u tom Davidovu rodu ostvari Božje obećanje.“

Na kraju sv. mise, svi su svećenici u procesiji kroz crkvu došli do oltara Gospe Lurdske gdje su, svaki ponaosob, posvetili sebe, svoje župe i župljane Bezgrješnom Srcu Marijinu. Svim su vjernicima podijeljene sličice Blažene Djevice Marije s osobnom posvetom Njenom Bezgrješnom Srcu te su oni, nakon svečanog završnog blagoslova, ostali uz oltar u pojedinačnoj molitvi a nakon toga u zajedničkom druženju uz zakusku u Pastoralnom Centru Bl. Miroslava Bulešića.

U petak, 30.kolovoza, započela je Devetnica za Malu Gospu u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Gornjem Labinu.

Prvog dana je Devetnicu predvodio vlč. Blaž Bošnjaković, župnik  Donjeg Labina. Prije sv. mise je na programu bila molitva krunice s razmatranjima, za to vrijeme vjernicima je bila omogućena ispovijed. Uz predvodnika slavlja na sv. misi su koncelebrirali svećenici labinskog dekanata.

Drugog dana Devetnice za Malu Gospu, u subotu, 31. kolovoza, program je vodio vlč. Marcin Madej, kapelan župe Donjeg Labina, Marcilnice, Skitače i Sv. Lovreča Labinskog. To je bilo ujedno njegovo prvo predstavljanje u labinskom dekanatu. Vjernici dekanata su prepoznali važnost ove Devetnice za duhovni razvoj te su prisustvovanjem u većem broju dali podršku župnicima koji se trude da doživimo ljepotu življenja po evanđelju.

U nedjelju, 1. rujna, bio je treći dan pripreme i Devetnice za Malu Gospu. Razmatranje krunice i sv. misu je vodio vlč. Boško Čatlak, župni vikar iz Gornjeg Labina. Nakon mise je slijedila video prezentacija iz Svete Zemlje koju je pripremio vlč. Boško koji je pred mjesec dana posjetio tu zemlju.

U ponedjeljak, 2. rujna, četvrtog dana Devetnice za Malu Gospu, u program pripreme  se uključio vlč. Želimir Bagavac, domaći svećenik koji je potekao iz našeg dekanata. On je vodio razmatranja krunice i sv. misu dok je najstariji svećenik dekanata vlč. Aleksandar Branimir Petrović propovijedao. Za vrijeme molitve krunice svećenici su ispovijedali a u koncelebraciji na sv. misi je sudjelovalo sedam svećenika.

U utorak, 3. rujna, 5.-og dana pripreme za proslavu blagdana Male Gospe, razmatranja žalosnih otajstava krunice prema meditacijama pape Franje predvodio je vlč. Dragutin Petrović, župnik Sušnjevice. Nakon svete mise uslijedila je procesija prema oltaru Majke Božje pred kojim se molio Anđeoski pozdrav.

U srijedu, 4. rujna, na šesti dan Devetnice za Malu Gospu, molitveni program prije sv. mise je vodio vlč. Želimir Bagavac a sv. misu te Anđeo Gospodnji pred kipom Majke Božje je predvodio vlč. Stipan Mišura, župnik Rapca, koji je ove godine proslavio 50.-tu obljetnicu svećeništva.

U četvrtak, 5. rujna, sedmog dana Devetnice za Malu Gospu, molitveni program s razmatranjima krunice te sv. misu predvodio je vlč. Josip Peteh, župnik Kršana. Nakon sv. mise i molitve Anđeo Gospodnji slijedilo je klanjanje Pred Presvetim Sakramentom.

 U petak, 6.rujna, kao gost osmoga dana Devetnice za Malu Gospu, program u crkvi Rođenja

Marijina u Gornjem Labinu vodio je don Damir Stojić, salezijanac i studentski kapelan grada Zagreba uz pratnju Petra i Lucije iz slavljeničkog tima „Božje pobjede“.

Propovjednik je istaknuo: „Današnje se evanđelje može podijeliti na dva dijela. Isus, u prvom dijelu, otkriva svoj identitet, objavljuje da je On Zaručnik, i to je jedino mjesto u Svetom Pismu gdje On govori da je Zaručnik. Ako je Isus Zaručnik, mi smo Zaručnica, Isus se želi tobom oženiti, sjediniti se. Zaručnica treba biti u trajnom stanju pripravnosti. Ako nismo spremni kada dođe, reći će ti nisi moj, ti nisi mene iščekivao. Mi svećenici smo prijatelji Zaručnika koji moramo paziti na Zaručnicu dok On ne dođe.

U drugom dijelu Isus govori o novoj zakrpi na starom odijelu. Što to znači? Ja sam katolik ali miješam kršćanstvo s drugim stvarima (npr. horoskop, proricanje budućnosti, gurui …), ne možemo spajati te dvije stvari. Ne možeš nešto zakrpat na Isusa Krista. Isus ne trpi ove druge stvari. Opustite se u svim dijelovima kršćanstva.“

Nakon sv. mise i molitve Anđeoskog Pozdrava, uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Uoči blagdana Rođenja Marijina, u Gornjem Labinu je završena Devetnica za Malu Gospu. Posljednjeg dana molitveni program je vodio vlč. Mirko Vukšić, dekan labinskog dekanata.

U meditaciji radosnih otajstava krunice, preporučio je ponaosob sve župe, župnike i župljane dekanata zagovoru Blažene Djevice Marije.  U propovijedi i na klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu nit vodilja je bila da nam Isus pročisti srca poput Marijinog srca, da nam srca budu mudra, poučljiva, čista, blaga, ponizna, strpljiva i krotka.

Izvor: http://www.zupelabindonji.com/

 

 

 

 

Najave