Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Proslava “Dana Života”

I ove je godine Dan života obilježen prigodnim biskupijskim okupljanjem. U organizaciji  Ureda za obitelj porečke i pulske biskupije  03. veljače u popodnevnim satima održan je susret u Župi svetog Antuna Padovanskog u Puli. Na samom početku okupljene je pozdravio domaćin, o. Frane Delić, gvardijan Samostana svetog Antuna Padovanskog.

Susret je započeo poezijom i glazbom, «Himnom životu» Majke Terezije i pjesmom «Dopusti mu» u zajedničkoj izvedbi supružnika Sabine i Emila Rozenbeker. Slijedila je lijepa, nadahnuta poezija Tomislava Milohanića, u interpretaciji samog autora, koji je ujedno bio i moderator ovog susreta. Uslijedilo je potom predavanje primarijusa dr. Antona Kunstelja, pedijatra na KBC u Ljubljani, pod naslovom «Ljubitelji života-graditelji budućnosti». On se u prvom redu osvrnuo na temeljno pravilo bezuvjetnog poštovanja života od začeća do prirodne smrti, ali potom i na mnoge, više ili manje očite, načine kršenja tog pravila putem zakonskih odredbi. Zakoni su to koji se temelje na krajnje nehumanim porivima. Popuštanje u obrani života dovelo je do legalizacije eutanazije, pobačaja, fertilizacije in vitro i drugih načina nasilnog prekida života.

Temeljno pravilo kojim bi se trebali povoditi svi kršćani, a taj je koncept prisutan i u drugim religijama, je bezuvjetna ljubav prema životu. Predavač je na poseban način istaknuo kojim bi sve sredstvima i stavovoma tom temeljnom pravilu trebali pristupati zdravstveni i prosvjetni djelatnici; treba voljeti i braniti život u svim fazama njegovog razvoja i kao zalog za budućnost treba takav svjetonazor prenositi mladim generacijama kako bi populacije ovih prostora imale budućnost kroz svoja buduća pokoljenja. Nakon kratke diskusije na temu predavanja uslijedila su svjedočanstva pripadnika zajednice Cenacolo, koji su iznijeli svoje teške životne priče obilježene iskustvima ovisnosti, a nazočnima se svojim iskazom obratio i jedan otac mnogobrojne obitelji.

Uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Bernard Jurjević, voditelj doma Pazinskog kolegija i župnik u Cerovlju. Ta je misa ujedno bila i proslava blagdana svetog Blaža, svetog Vlaha i svetog Tripuna. Postalo je tradicija da se 03. veljače u crkvi svetog Antuna Padovanskog, osim lokalnih štovatelja svetog Blaža, okupe i svi Dubrovčani koji žive u Puli te se tako simbolično sjedine sa svim Dubrovčanima prigodom proslave svetog Vlaha koji se štuje kao zaštitnik Dubrovačke biskupije. Tom je misom obilježen i blagdan svetog Tripuna, zaštitnika Kotora o Kotorske biskupije pa su stoga euharistijskom slavlju nazočili i Bokelji koji žive u Istri. Po završetku misnog slavlja obavilo se tradicionalno grličanje, blagoslov grla sa dvjema ukrštenim svijećama.

G. Krizman

Najave